Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Aktivisti pripravujú na banskobystrickom Sídlisku pikniky aj burzy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Projekt Oživme spoločne Sídlisko je zameraný na zatraktívnenie a zlepšenie možností aktívneho prežívania voľného času pre obyvateľov banskobystrického Sídliska.

Banská Bystrica 2. augusta (TASR) - Občianske združenie (OZ) EnviroFuture, ktoré realizuje projekt Oživme spoločne Sídlisko v Banskej Bystrici, organizuje pre obyvateľov a občianske iniciatívy v tejto lokalite prvé plánovacie stretnutie. Uskutoční sa 5. augusta o 17.00 h v betónovom kruhu s lavičkami neďaleko Tatra banky na Námestí slobody.

Projekt Oživme spoločne Sídlisko je zameraný na zatraktívnenie a zlepšenie možností aktívneho prežívania voľného času pre obyvateľov banskobystrického Sídliska, a to nielen pre mladých ľudí, rodiny s deťmi, ale aj študentov a seniorov.

"Na stretnutí chceme ľuďom a dobrovoľníkom predstaviť naše plánované aktivity súvisiace s úpravou a doplnením mobiliáru, ako sú lavičky a smetné koše. Zároveň chceme spoločnou diskusiou doladiť detaily projektu a nájsť využitie plochám, ktoré v minulosti boli postavené z určitého dôvodu, ale v dnešnej dobe sa už nevyužívajú," uviedla Lucia Rossová z OZ EnviroFuture.

Podľa združenia napríklad parčík tiahnuci sa stredom obytnej zóny od Námestia slobody pozdĺž Triedy SNP až po Štatistický úrad je v súčasnosti obyvateľmi málo využívaný. Pritom je predurčený na stretávanie sa a rozvíjanie dobrých vzťahov medzi susedmi.

"V priestore sme vytypovali sedem lokalít, ktoré je potrebné upraviť a zveľadiť. Revitalizáciou a doplnením mobiliáru vytvoríme prirodzený priestor na stretávanie sa a relaxáciu obyvateľov mesta. Doplníme lavičky, smetné koše, poškodené lavičky opravíme a namaľujeme, čím tejto oblasti vdýchneme nový život. Plánujeme robiť rôzne susedské pikniky a burzy, ktoré sa stávajú hitom v zahraničí a ich pozitívom je, že také neformálne posedenia a stretnutia sú stmeľujúcim prvkom komunity," dodala Eva Ščepková z OZ EnviroFuture.

Projekt Oživme spoločne Sídlisko bol podporený Nadáciou Orange v rámci programu Šanca pre váš región 2015. Od augusta do októbra tohto roka čakajú obyvateľov Sídliska rôzne dobrovoľnícke brigády.