Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica: Respiračné ochorenia stúpli, vyskytla sa aj žltačka

Spirometrické pľucne vyšetrenie, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Odborníci upozorňujú, že chrípkové ochorenia nemožno podceňovať ani v tomto období.

Banská Bystrica 31. júla (TASR) – Aj tento týždeň v Banskobystrickom kraji priniesol zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ktoré v porovnaní s uplynulým týždňom stúpli o viac ako 20 percent. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) klesli minimálne o polovicu, ale v medziročnom porovnaní je ich výskyt v celom kraji mierne vyšší. Zdravotníci zaznamenali aj jeden prípad žltačky. Konštatovala to dnes hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ochorenie na akútnu vírusovú hepatitídu typu B (žltačka typu B) sa potvrdilo u dospelej ženy z Banskej Bystrice. "Tentoraz je to iný prípad, ako zvyčajne. Nejde o alimentárnu nákazu. V anamnéze má žena tetovanie a kontakt s drogovo závislou osobou. Laboratórne vyšetrenia boli na toto ochorenie pozitívne," uviedla Tolnayová. Odborníci zabezpečili protiepidemické opatrenia.

Podľa nej v 31. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ 1280 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť vyše 477 osôb na 100.000 obyvateľov. Najviac pacientov majú okresy Lučenec (295 prípadov), Veľký Krtíš (175), Žiar nad Hronom (143) a Žarnovica (140). CHPO sa vyskytli v 27 prípadoch, čo je chorobnosť 10 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje. Najvyšší počet chorých je v okrese Poltár. Najviac postihnutá je veková skupina ekonomicky činného obyvateľstva.

Odborníci upozorňujú, že chrípkové ochorenia nemožno podceňovať ani v tomto období. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat či zlyhanie srdca.