Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica chystá výstavbu cyklotrás

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Samospráva mieni na ich realizáciu čerpať finančné prostriedky z európskych fondov.


Banská Bystrica 21. júla (TASR) – Do konca júla môžu Banskobystričania vyjadriť svoje pripomienky k chystanej výstavbe šiestich cyklotrás. Môžu tak urobiť priamo v Informačnom centre mesta, vo foyeri Radnice na Námestí SNP, kde sú vystavené informačné tabule s vizualizáciami jednotlivých cyklotrás alebo na webovej stránke mesta. Banská Bystrica chce v najbližších rokoch vybudovať šesť základných cyklotrás – Senickú, Sásovskú, Radvanskú, Šalkovskú, Podlavickú a cyklotrasu Fončorda.

Podľa magistrátu Banskobystričanov zaujíma, čo sa v ich meste pripravuje a svedčí o tom takmer sto záujemcov, ktorí sa zúčastnili na ostatnej verejnej diskusii o plánovanej výstavbe cyklotrás. Samospráva mieni na ich realizáciu čerpať finančné prostriedky z európskych fondov.

"Považovali sme za dôležité, skôr ako sa pustíme do výstavby a realizácie cyklociest, naše plány prekonzultovať s občanmi. Nikdy sme neboli tak blízko k spojeniu všetkých najdôležitejších mestských častí bezpečnými cyklotrasami. Aj vďaka aktivistom v našom meste máme vypracovaný koncepčný materiál, ktorý ukazuje, kde v Banskej Bystrici treba cyklotrasy vybudovať," uviedol prvý zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Podľa neho po zapracovaní relevantných pripomienok od verejnosti bude nasledovať verejné obstarávanie na vypracovanie projektovej dokumentácie. Reálne kontúry by mohla ako prvá nabrať cyklotrasa smerujúca od Huštáku do Podlavíc. Na ňu má už samospráva vydané platné územné rozhodnutie. V súčasnosti mesto pracuje na majetkovoprávnom usporiadaní a finišuje s dokumentáciou na stavebné povolenie.

"Trasovanie cyklotrás je koncipované tak, aby mali jednotlivé úseky minimálny výškový rozdiel. Je to pre to, aby sa cyklotrasy využili čo najviac a nebránili nikomu v rámci fyzických možností a kondície. Veľa Banskobystričanov používa bicykel, čo vidíme aj na prevádzke cyklobusu. Nenamýšľame si, že odteraz bude každý jazdiť bicyklom. Už teraz však existuje silná skupina ľudí, ktorým novovytvorené cyklotrasy uľahčia presuny v súčasnej nebezpečnej premávke," doplnil predseda dopravnej komisie mestského zastupiteľstva Marek Modranský.

Dnešný stav cyklotrás pod Urpínom je podľa cyklistov biedny. Od nákupného centra Europa až po Štadión SNP vedie jediná, 150-metrová cyklotrasa. Pozitívne pre cyklistov je povolený vstup na pešiu zónu, ktorý bol kedysi zakázaný.