Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Prázdniny môžu deti tráviť remeslami, ÚĽUV im ponúka denné tábory

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Škola remesiel v rámci banskobystrického ÚĽUV, kde sa celoročne organizujú tvorivé dielne a remeselné kurzy pre deti i dospelých, funguje už 13 rokov.

Banská Bystrica 9. júla (TASR) – Letné prázdniny môžu deti od 8 do 15 rokov pod Urpínom tráviť s remeslami. Denné tábory počas leta pre ne od tohto pondelka, od 8.00 do 15.30 h, organizuje Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Banskej Bystrici. Každoročne je o ne veľký záujem, tvrdí riaditeľka banskobystrického Regionálneho centra ÚĽUV Katarína Chruščová.

Ako pre TASR uviedla, denné prázdninové kurzy deťom ponúkajú tkanie kobercov, v rezbárskej dielni si môžu pod vedením skúsených lektorov zhotoviť napríklad soľničku, podučia sa tiež v hrnčiarskej dielni alebo v maľbe na sklo či vo výrobe predmetov zo šúpolia. Po skončení kurzov sa vždy koná výstava výrobkov a školáci ich s radosťou rozdávajú rodičom a známym.

"Koľkokrát človek otvára oči, čo dokážu vyrobiť. Deti majú možnosť stráviť čas v každej z piatich remeselníckych dielní a vyskúšať si techniky ručného zhotovovania výrobkov z prírodných materiálov," dodala Chruščová.

Škola remesiel v rámci banskobystrického ÚĽUV, kde sa celoročne organizujú tvorivé dielne a remeselné kurzy pre deti i dospelých, funguje už 13 rokov.

Regionálne centrum remesiel ÚĽUV v Banskej Bystrici je kontaktným miestom pre výrobcov a záujemcov o ľudovoumeleckú výrobu a tradičné remeslá v regióne stredného Slovenska. Centrum zároveň ponúka poradenstvo pre výrobcov, prednášky, odbornú knižnicu a tiež predaj originálnych ľudovoumeleckých predmetov pod ich značkou.