Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Bánoš zatvorí dvere za poľnohospodárskou sezónou

Areál SOŠ pod Bánošom v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Ján Siman

Súčasťou akcie bude aj súťaž O najlepší ovocný koláč.


Banská Bystrica 16. októbra (TASR) - Vidiecky charakter banskobystrického regiónu pripomenie v sobotu (17.10.) od 10.00 h v Banskej Bystrici akcia Zatváranie Bánoša. Jej súčasťou bude aj súťaž O najlepší ovocný koláč. Areál banskobystrickej Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom bude opäť plný farmárskych produktov, ovocia, no návštevníci sa dozvedia aj podrobné informácie o sadení a štepení ovocných stromčekov.

Zatváranie Bánoša sa každoročne koná v čase ukončenia poľnohospodárskej sezóny. Novinkou bude možnosť dopraviť sa na podujatie vláčikom Pretórium.

"Návštevníci si budú môcť pochutnať na tradičných jedlách nášho regiónu. Dvanásť skupín kuchárov reprezentujúcich O.Z. Tradičná chuť regiónov Slovenska a usporiadateľ SOŠ Pod Bánošom ponúknu dobroty z baraniny a jabĺk, zabíjačkové špeciality i haruľu. Chýbať nebude huspenina, držky, lepne z kamennej pece, štrúdle, ale i šúľance s makom," informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Súčasťou trhov bude široká ponuka rôznych syrov a syrových výrobkov, gazdovských mäsových špecialít, kureniec, králikov či sliepok. Pestrý výber obohatí kvalitné juhoslovenské víno, domáca drogéria, bylinné produkty, čaje, kvety, med a včelie produkty.

Remeselníci predstavia svoje výrobky z dreva, prútia, kože, hliny, slamy, vlny a ľanu. Svoju šikovnosť ukážu výrobcovia fujár, nožov, tkaných kobercov, bičov, suvenírov i šperkov. Výstava jabĺk, ukážky štepenia a ošetrovania ovocných stromčekov a škola sadenia obohatia ukončenie tohtoročnej poľnohospodárskej sezóny.

Najmenší návštevníci si prídu na svoje vďaka detskej škole varenia a jazde na koni. Lákadlom budú ukážky sokoliarstva, zdobenia medovníkov, animačné hry i výstava drobných domácich zvierat. Milovníci psov si budú môcť dať ostrihať svojho psíka, na dobrú náladu zahrá ľudová hudba J. Maka a detský Folklórny súbor Radosť.