Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici udeľovali Cenu mesta a primátora

Na archívnej snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Foto: TASR/Branislav Račko

Pri tejto príležitosti sa primátor oceneným poďakoval za všetko dobré, čo pre mesto a šírenie jeho dobrého mena urobili.

Banská Bystrica 17. februára (TASR) – Lekár, tréner, novinárka, fotograf, pedagóg, kolektív umelcov i dobrovoľníkov si v utorok (16. 2.) večer prevzali významné ocenenie, akými sú Cena mesta a primátora Banskej Bystrice. Slávnostný večer sa odohrával v historickej Radnici v Cikkerovej sieni. Udelené boli aj dve ceny in memoriam.

"Bohatstvom nášho mesta boli vždy ľudia, ktorí usilovne a najmä skromne pracujú a motivujú ostatných naokolo. Často o nich ani nevieme, preto som rád, že oceňovanie osobností Banskej Bystrice je každý rok výnimočnou udalosťou a zároveň jedinečnou príležitosťou poďakovať im. Úprimne ďakujem za všetko dobré, čo ste pre naše mesto a šírenie jeho dobrého mena urobili," konštatoval primátor Ján Nosko.

Ako prezentoval magistrát, v kronike Čestného občianstva mesta je od utorka zapísané meno profesora Imricha Ďuricu. Ocenenie in memoriam získal za duchovný rozvoj mesta v čase neslobody, za vrúcny vzťah k všetkým obyvateľom, za vynaložené úsilie pri oprave sakrálnych objektov a za príkladné znášanie osobného prenasledovania a utrpenia. Jeho odkaz pripomína pamätná tabuľa umiestnená na Rímskokatolíckom úrade na Námestí Štefana Moysesa.

Cenu primátora si v kategórii kolektív za úspešnú reprezentáciu mesta na domácich a zahraničných súťažiach a festivaloch odniesol Tanečný odbor Základnej umeleckej školy J. Cikkera.

Kategóriu jednotlivcov obohatil známy banskobystrický fotograf Ján Miškovič, medzi kolegami z médií známy ako Mišiak.

Cenu primátora za rok 2015 získala za rozvoj televízneho štúdia v Banskej Bystrici aj Marta Gajdošíková.

Za umeleckú činnosť a prínos v oblasti vysokého školstva bol ocenený i režisér, docent na Fakulte dramatických umení Akadémie umení Matúš Oľha.

Ocenenia sa dostalo aj Petrovi Borošovi, profesionálnemu futbalovému brankárovi a zároveň trénerovi, ktorý napriek mnohým ponukám zo zahraničia zostal pôsobiť v meste pod Urpínom.

Cenu mesta, ktorú udeľuje mestské zastupiteľstvo osobnostiam, čo dosiahli, alebo stále dosahujú tvorivé výkony a významné výsledky v rôznych oblastiach života, dostal lekár Miroslav Galanda. Slávnostnú plaketu získal za vynikajúce výsledky vo vedeckej činnosti a pri záchrane ľudských životov.

Cenu mesta za prínos vo vzdelávacej a kultúrnej oblasti, šírenie francúzskej a frankofónnej kultúry, si prevzal kolektív Alliance Française. Organizácia nemalou mierou prispela k tomu, že Banská Bystrica je v porovnaní k počtu obyvateľov najfrankofónnejším mestom na Slovensku.

Ocenenie in memoriam za celoživotné úsilie pri presadzovaní základných princípov demokratického a morálne vyspelého slovenského národa získal niekdajší predseda Slovenskej obchodnej komory v Banskej Bystrici Viliam Pauliny.