Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica dokončila opravy kritických úsekov ciest a chodníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Mesto dalo opraviť aj nevyhovujúcu cestu k Rooseveltovej nemocnici.

Banská Bystrica 23. decembra (TASR) - Tento rok bolo v meste pod Urpínom obnovených deväť najkritickejších úsekov chodníkov a ciest. Samospráva tiež vymenila 635 starých energeticky najnáročnejších výbojkových svietidiel. V súčasnosti sú všetky práce dokončené. TASR o tom informovala Dominika Mojžišová z Kancelárie primátora v Banskej Bystrici.

"Opravy ciest a chodníkov z prostriedkov vládnej dotácie sa začali v októbri na sídlisku Sásová. Na obnovu dlhodobo zanedbaných miestnych komunikácií použila samospráva počas roka rekordnú sumu - 1,25 milióna eur. Úseky chodníkov a vozoviek na Hornej ulici, Komenského, Gaštanovej, Javorovej, Karpatskej, Magurskej, Rudohorskej, Sitnianskej a Mládežníckej ulici boli vyhodnotené ako najkritickejšie a v súčasnosti sú dokončené," konštatovala Mojžišová.

Mesto dalo opraviť aj nevyhovujúcu cestu k Rooseveltovej nemocnici, vďaka čomu sa zlepšila možnosť parkovania v okolí nemocnice.

"V rámci projektu Výmena energeticky najnáročnejších svietidiel verejného osvetlenia v meste Banská Bystrica bolo vymenených 635 starých výbojkových svietidiel. Nahradili ich nové s LED technológiou. Výmena prinesie mestu úsporu v spotrebe elektrickej energie na úrovni asi 46 percent doterajšej spotreby, čo bude predstavovať takmer 26.000 eur ročne," dodala Mojžišová.

Mesto projekt financovalo z nenávratného príspevku vo výške takmer 500.000 eur, ktoré získalo z eurofondov.