Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica je dejiskom Stredoeurópskeho fóra, témou je EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľké vlny odporu proti globálnemu kapitalizmu v Európe majú zároveň charakter vzbury proti EÚ. Ak je Brusel symbolom odcudzenia politiky, aká je alternatíva pre spoločnú Európu?, pýta sa organizátor.

Banská Bystrica 14. novembra (TASR) – Ôsmy ročník Stredoeurópskeho fóra prináša po roku opäť do Banskej Bystrice diskusiu o pálčivých a dôležitých otázkach súčasnosti. Dnešné diskusné podujatie bude pokračovať 18. novembra, keď privíta európskych novinárov, vedcov, aktivistov a intelektuálov. O súčasnej Európe a jej nádejach príde do Banskej Bystrice diskutovať aj významný sociológ Zygmunt Bauman.

"Veľké vlny odporu proti globálnemu kapitalizmu v Európe majú zároveň charakter vzbury proti Európskej únii (EÚ). Ak je Brusel symbolom odcudzenia politiky, aká je alternatíva pre spoločnú Európu? Tieto témy sú predmetom diskusií dnešného podvečerného stretnutia v kultúrnom centre Záhrada," konštatoval za organizátorov Slavo Sochor.

Ako zdôraznil, program Stredoeurópskeho fóra uzatvorí 18. novembra o 19.00 h diskusia v Divadle Štúdio tanca, do ktorej prijal pozvanie jeden z najvýznamnejších sociálnych teoretikov našej éry, filozof a sociológ Zygmunt Bauman.

"V roku 1968 počas antisemitských čistiek odišiel z Varšavskej univerzity do Izeaela a od roku 1971 pôsobí na univerzite v Leeds. V diskusnom paneli s poľskou sociologičkou Aleksandrou Jasińskou-Kaniou a moderátorom Martinom M. Šimečkom budú hovoriť o novej generácii Európanov, nádeji pre tekutú Európu a téme, ktorá spája celý 8. ročník Stredoeurópskeho fóra, či existuje nejaký liek na zúfalstvo," dodal Sochor.

Stredoeurópske fórum v meste pod Urpínom organizuje občianske združenie Projekt Fórum v spolupráci s občianskou platformou Nie v našom meste a kníhkupectvom Artforum Banská Bystrica.