Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici pribudnú štyri nové trolejbusy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Nákupom štyroch nových trolejbusov spolu s 19 terajšími mesto dosiahne okrem úspory elektrickej energie aj menšie zaťaženie cestnej siete.

Banská Bystrica 5. augusta (TASR) – Už na budúci rok by mali v Banskej Bystrici jazdiť štyri nové trolejbusy. Vozový park spoločnosti Dopravný podnik mesta (DPM) tak bude zasa o niečo kvalitnejší a novší.

Ako informoval magistrát, vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške 1.980.750 eur z celkových výdavkov na realizáciu projektu vo výške 2.085.000 eur plánuje DPM kúpiť štyri nové trolejbusy. K dispozícii by mali byť už na budúce leto.

"Žiadateľom príspevku bol DPM mesta Banská Bystrica, ktorému schválilo ministerstvo životného prostredia, ako riadiaci orgán pre Operačný program Životné prostredie v rámci projektu Zvýšenie podielu trolejbusovej dopravy v meste Banská Bystrica, nenávratný finančný príspevok na nákup trolejbusov. V rámci tohto projektu by sa tak k súčasným trolejbusom mali pripojiť tri kĺbové a jedno sólo vozidlo,"
informovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

"Banská Bystrica sa môže naozaj pýšiť kvalitnými vozidlami mestskej hromadnej dopravy. Zvyšovaním komfortu a kvality dokážeme dosiahnuť zvýšenie počtu pravidelne cestujúcich. To, nepochybne, prispieva k ochrane životného prostredia a k zlepšovaniu kvality života všetkých Banskobystričanov," reagoval primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Podľa generálneho riaditeľa DPM Miroslava Snopka nové trolejbusy budú prioritne nasadené na linku č. 1, v smere železničná stanica-Rooseveltova nemocnica a na linku č. 6, v smere železničná stanica-Tulská-Moskovská.

Nákupom štyroch nových trolejbusov spolu s 19 terajšími mesto dosiahne okrem úspory elektrickej energie aj menšie zaťaženie cestnej siete. Všetky trolejbusy budú nízkopodlažné, čo výrazne uľahčí pohyb mamičkám s kočíkmi a ľuďom so zdravotnými problémami