Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátor Banskej Bystrice J. Nosko: Za investíciou do mesta si stojím

Ján Nosko, archívne foto Foto: TASR

Ako primátor sa musím pozerať na rozvoj mesta na dlhé roky dopredu, na rozdiel od kandidátov opozičných strán, ktorí sa dva týždne pred voľbami zviditeľňujú osočovaním investora, reaguje Ján Nosko.

Banská Bystrica 23. februára (TASR) – Na ostrú diskusiu, ktorá sa po podpise memoranda rozpútala v médiách a na sociálnych sieťach voči investorovi RKN Global Europe, s.r.o. - v priemyselnom parku v Banskej Bystrici má vytvoriť 1238 pracovných miest -, reagoval primátor Ján Nosko na svojom blogu.

"Spoločnosť RKN Global sa spomedzi niekoľkých európskych štátov rozhodla realizovať svoju investíciu na Slovensku, práve v Banskej Bystrici, čo víta aj drvivá väčšina obyvateľov. Nedovolím, aby niekto ubližoval nášmu mestu a zničil túto investíciu konšpiračnými a vymyslenými teóriami, kvôli svojim osobným politickým ambíciám. Preto vyzývam médiá a ľudí na sociálnych sieťach, aby prestali s nezmyselným osočovaním tejto strategickej investície pre náš región," vyzval Nosko.

Ako na blogu tvrdí, "všetko odštartovali informácie uverejnené v blogu kandidátky na poslankyňu do Národnej rady SR za opozičnú politickú stranu, na základe ktorých médiá zostavujú sériu článkov hrubo urážajúcich zástupcov investora".

"Tieto informácie sú účelovo pospájané, vytrhnuté z kontextu a čitateľovi podsúvané ako závažné odhalenia. V skutočnosti ide o informácie zverejnené na samotnej stránke investora a sú nám od začiatku rokovaní známe. Cieľom je vytvoriť dojem, že ide o špekulatívnu firmu, ktorá má záujem získať štátne dotácie bez toho, aby svoj zámer realizovala. Myslím si, že racionálne a pragmaticky rozmýšľajúci človek, pokiaľ sa rozhodne takýmto spôsobom zaútočiť, by mal poskytnúť informácie komplexne," uvádza prvý muž mesta pod Urpínom.

Podľa neho akákoľvek dotácia, ktorú, ak sa štát rozhodne investorovi poskytnúť, sa nevypláca vopred. "Poskytne sa mu až po postavení závodu, respektíve vtedy, keď reálne zamestná 1238 ľudí a do bodky splní svoj investičný zámer. Preto vyjadrenia a obavy z toho, že investor dostane štátnu pomoc a zmizne, svedčia o nevedomosti autorky blogu," zdôrazňuje primátor.

V súvislosti s dátumom vzniku spoločnosti RKN Global Europe – september 2015 – Nosko hovorí, že je to len logické vyústenie spoločných rokovaní, ktoré s investorom viedli od marca 2015.

"Práve v septembri padlo jeho definitívne rozhodnutie realizovať svoju investíciu priamo v Banskej Bystrici. Preto si založili dcérsku spoločnosť RKN Global Europe, s.r.o., so sídlom na Slovensku, ktorej jediným spoločníkom je RKN Global so sídlom v Dubaji, na čele s bývalým šéfom Interpolu Ronaldom K. Noblem," vysvetľuje hlava mesta.

"Ako primátor sa musím pozerať na rozvoj mesta na dlhé roky dopredu, na rozdiel od kandidátov opozičných strán, ktorí sa dva týždne pred voľbami zviditeľňujú osočovaním investora a všetkých, ktorí už takmer rok na tejto investícii pracujú," uzatvára na blogu Nosko.