Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V B. Bystrici vrcholia prípravy na oslavy 70. výročia SNP

Pamätník Múzea SNP v Banskej Bystrici Foto: TASR

Oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici sa začnú už v predvečer osláv, 28. augusta, koncertom Štátnej opery v Banskej Bystrici pod holým nebom.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) – Prípravy štvordňových osláv 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vrcholia. Augustové oslavy, ktorých hlavným organizátorom je Múzeum SNP, sa tentoraz uskutočnia pod Pamätníkom SNP na trávnatej ploche. Do mesta pod Urpínom pricestujú tisíce ľudí. Zúčastnia sa na nich najvyšší ústavní činitelia SR a očakávajú sa delegácie z 30 krajín sveta.

Ako pre TASR uviedol manažér Múzea SNP Dalibor Lesník, v týchto dňoch dôkladne čistia areál, robia úpravu schodov, v areáli pietneho miesta pribúda kríková výsadba a v skanzene ťažkej bojovej techniky vykonávajú základnú údržbu a konzervovanie historických exponátov - česko-slovenských, nemeckých a sovietskych tankov, húfnic a kanónov.

"Obnovujeme aj fontánu v našom areáli, ktorú sa snažíme dať do pôvodného stavu, aby v nej cirkulovala voda," povedal Lesník.

Oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici sa začnú už v predvečer osláv, 28. augusta, koncertom Štátnej opery v Banskej Bystrici pod holým nebom. Pri tejto príležitosti Múzeum SNP odovzdá ocenenia osobnostiam, ktoré aktívne podporujú jeho aktivity a dlhodobo s ním spolupracujú.

V deň osláv, 29. augusta, sa program začne ako každý rok, preletom stíhacích lietadiel z leteckej základne Sliač, pokračovať bude kladením vencov na Pamätníku SNP a výsadkom parašutistov. Presne na poludnie zaznie slovenská hymna v podaní 44 chlapov z horehronských obcí a nasledovať budú príhovory hostí.

Popoludní bude program pokračovať prezentáciou Ozbrojených síl SR, vystúpením folklórnych súborov a tiež umelcov z Česka, Ruska, USA a ďalších krajín. Slávnostný deň zakončí neskoro večer ohňostroj.

V ďalšie dni ožije aj banskobystrické námestie, a to ukážkou povstaleckej mobilizácie a odchodom na front, ktorú predvedú kluby vojenskej histórie. Na železničnej stanici bude pristavený pancierový vlak Štefánik. Samotné ukážky bojov návštevníci uvidia na železničnej stanici v Šalkovej.

Ako každoročne aj v tomto roku pozvánkou na veľké augustové oslavy v Banskej Bystrici bude "Stretnutie generácií" na Kališti, ktoré sa uskutoční 16. augusta. V areáli národnej kultúrnej pamiatky Kalište ho organizuje Múzeum SNP a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov na počesť obetí z obcí, ktoré nacisti vypálili počas druhej svetovej vojny.