Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici zorganizovali Festival tolerancie a porozumenia

Festival tolerancie a porozumenia v areáli športoviska banskobystrického sídliska Sásová Foto: TASR/Ján Siman

Festival sa konal v areáli športoviska banskobystrického sídliska Sásová.

Banská Bystrica 16. augusta (TASR) - Festival tolerancie a porozumenia zorganizovali dnes v areáli športoviska banskobystrického sídliska Sásová. Ako pre TASR povedala pracovníčka pre komunitný rozvoj sídliska Dorota Martincová, festival pripravili preto, lebo nadobudli pocit, že sa v spoločnosti rozmáha intolerancia a neporozumenie.

Miestni obyvatelia sa mohli prísť pozrieť na vystúpenia viacerých hudobných skupín, vidieť rómske i írske tance. Podávali sa špeciality rómskej či ruskej kuchyne, no na svoje si prišli aj vegáni. "Okrem toho sa ľudí snažíme informovať o rôznych aktivitách občianskej platformy Nie v našom meste. Máme pocit, že sa v našej spoločnosti rozmáha intolerancia a neporozumenie a povedali sme si, že najlepšie to vieme riešiť na takejto najužšej lokálnej úrovni. Preto to robíme priamo na sídlisku s ľuďmi, ktorí to vedia a sú šikovní a chceme im dať priestor, aby ukázali, čo je v nich," povedal Martincová.

Banskobystrické sídlisko Sásová dnes tvorí predovšetkým zástavba panelových domov. Obyvatelia tam zápasia s podobnými problémami, ako na väčšine veľkých sídlisk. "Samozrejme, je tu anonymita, ľudia o sebe často vôbec ani len nevedia. Veľa sa o intolerancii nehovorí, ale mali sme pocit, že po posledných voľbách do BBSK ľudia často ukazovali svoju nevôľu voči určitým skupinám, či už etnickým, alebo náboženským. Žije tu veľa ľudí z rôznych skupín. Vzájomným stretávaním by sa mali vytvoriť väzby a zlepšiť tie vzťahy. Samozrejme, je ešte čo robiť, ale aj tento festival je výsledkom toho, že ľudia majú záujem, chcú sa zapájať, robiť spoločnosť lepšou," dodala pracovníčka komunitného centra v Sásovej.