Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica testuje LED svetelné gombíky pre bezpečnosť chodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Gombíky sú pripevnené k obrubníku a zdrojom svetla je slnečná energia. Na rozdiel od svetiel zabudovaných do vozovky, tieto neblikajú, ale svietia.

Banská Bystrica 27. decembra (TASR) – V tomto roku boli v Banskej Bystrici nainštalované dopravné LED svetelné gombíky, ktorých cieľom je upozorňovať vodičov v dostatočnej vzdialenosti na to, že sa blížia k priechodu pre chodcov. V prípade, že sa osvedčia, mesto s nimi počíta na viacerých úsekoch. TASR o tom informovala Dominika Mojžišová z Kancelárie primátora v Banskej Bystrici.

Gombíky sú pripevnené k obrubníku a zdrojom svetla je slnečná energia. Na rozdiel od svetiel zabudovaných do vozovky, tieto neblikajú, ale svietia. Podľa Mojžišovej mesto vyšli na necelých tisíc eur.

V súčasnosti ich testujú na piatich úsekoch - Kukučínovej ulici, Ulici 29. augusta, Mládežníckej a Okružnej ulica, smerom na Kyjevské námestie, a tiež na križovatke ulíc Martina Rázusa a Terézie Vansovej.

Samospráva plánuje svetelné gombíky nainštalovať aj do vozovky pred priechody pre chodcov, ktoré budú blikať a upozorňovať na prechádzanie ľudí z väčšej vzdialenosti.