Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

O týždeň sa v Banskej Štiavnici začne Festival peknej hudby

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Festivalová sobota 25. júla sa začne komorným koncertom v barokovej kaplnke kaštieľa vo Svätom Antone.

Banská Štiavnica 16. júla (TASR) - Už o týždeň sa v Banskej Štiavnici začne 16. ročník Festivalu peknej hudby (FPH). V tomto roku bude venovaný nielen pocte skladateľovi Tadeášovi Salvovi, ale aj návratom viacerých umelcov, ktorí už na FPH vystupovali. Organizátori rozšírili festival o ďalšie dve podujatia. Festival ukončí mimoriadny koncert s hviezdnym obsadením. Ako hosť maďarskej fusion formácie Djabe vystúpi bývalý člen svetoznámej skupiny Genesis gitarista a spevák Steve Hackett.

"Festival peknej hudby otvorí vo štvrtok 23. júla o 20.00 h v kostole Sv. Kataríny klavírny recitál popredného slovenského interpreta a generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie Mariána Lapšanského, ktorý v Štiavnici naposledy vystúpil pred ôsmimi rokmi," informovala spoluzakladateľka podujatia Lele Zemanová.

Piatok 24. júla bude venovaný v roku 20. výročia úmrtia pocte osobnosti slovenskej avantgardy, skladateľovi Tadeášovi Salvovi. Celovečernému koncertu bude predchádzať vernisáž výstavy grafík a rukopisov z rodinnej zbierky autora, ktorá sa začne o 17.00 h v Rytierskej sále Starého zámku. Počas otvorenia výstavy zaznie aj novodobá premiéra skladby Tadeáša Salvu Variácie pre sláčikové trio „Snenie“ v podaní huslistov Jána Berkyho Mrenicu ml. a Milana Paľu a violončelistu Eugena Procháca, ktorý je zároveň riaditeľom Festivalu peknej hudby.

„Večer s Tadeášom Salvom“ sa začne o 20.00 h v Kostole sv. Kataríny. V podaní orchestra Cappella Istropolitana a popredných domácich a zahraničných sólistov odznejú viaceré skladby. "Prierez tvorbou Tadeáša Salvu uzavrie čítanie fragmentov z jeho autobiografickej prózy „Nuž tak sa môže mladý hudobník stať hudobným skladateľom“, ktorú upravil a prednesie spisovateľ a prekladateľ Marián Hatala v sobotu 25. júla o 15.00 h v kaviarni Divná pani," dodala Zemanová.

Festivalová sobota 25. júla sa začne komorným koncertom o 11.00 h v barokovej kaplnke kaštieľa vo Svätom Antone. Vystúpi súbor Lotz Trio zameraný na interpretáciu starej hudby. Po druhý raz sa na festivale predstaví aj svetová džezová kontrabasová veličina Miroslav Vitouš. Tentoraz príde do Štiavnice s dvoma súbormi – Polajkou a Nikolaj Nikitin Ensemble. Dvojalbum Tales from my Diary, nahrané v roku 2014, odznie prvýkrát LIVE v Lapidáriu Starého zámku v sobotu 25. júla o 20.00 h.

Prvú časť festivalu ukončí promenádny koncert v nedeľu 26. júla o 11.00 h v Sklených Tepliciach, kde sa s džezovými úpravami klasikov predstaví súbor Nothing but Swing Trio.

"Čerešničkou na torte Festivalu peknej hudby v Banskej Štiavnici bude vystúpenie bývalého člena skupiny Genesis Steva Hacketta, ktorý sa predstaví v rámci mimoriadneho koncertu 1. augusta na Starom zámku ako hosť maďarskej fusion formácie Djabe," dodala Zemanová s tým, že renomovaná maďarská skupina aktuálne strihá na svojom metri číslicu dvadsať. Jej členovia hrajú už od roku 1995 a vďaka svojej hudobnej originalite a virtuozite sú častým hosťom najlepších svetových jazzových festivalov.