Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica ponúka v zime sánkovanie a korčuľovanie na tajchoch

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Adriána Antošková

Okolie Banskej Štiavnice dobre poznajú aj bežkári.

Banská Štiavnica 15. novembra (TASR) - Romantické sánkovanie na kopcoch nad mestom, korčuľovanie na zamrznutých jazerách, bežkárske trate či kvalitné služby v lyžiarskych strediskách. To všetko ponúka počas zimy Banská Štiavnica a jej okolie.

Milovníci lyžovania si určite prídu na svoje v lyžiarskom stredisku Salamandra Resort v Hodruši-Hámroch. So svojou stredne náročnou zjazdovkou, dlhou 1450 metrov, uspokojí nielen skúsených lyžiarov, ale aj začiatočníkov. V stredisku sa nachádza moderná štvorsedačková lanovka.

Podľa riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica Igora Kuhna však do mesta a jeho okolia prichádza stále viac ľudí, ktorí vyhľadávajú komornejšie a menej frekventované strediská. Takým je aj lyžiarske stredisko SKI Dúbravy v obci Ilija. "Stredisko obľubujú najmä rodiny s deťmi. Je tam rodinná atmosféra," priblížil. Na sánkovačku sú zase vhodné svahy okolo tajchu Červená studňa.

Romantické a zároveň dobrodružné je v zime korčuľovanie na zamrznutých tajchoch, a to najčastejšie na Veľkej Vodárenskej a Červenej studni. "Minulý rok sme mali akciu, ktorú sme nazvali Svetový pohár v žehlingu. Žehling je kombinácia curlingu, ale hrá so starými žehličkami," podotkol Kuhn.

Okolie Banskej Štiavnice dobre poznajú aj bežkári. V Štiavnických vrchoch je v teréne vyznačených približne 45 kilometrov bežkárskych trás. V prípade priaznivých snehových podmienok podľa Kuhna upravujú približne desať kilometrov dlhý okruh medzi Červenou studňou a zjazdovkou Salamandra Resort.

"Podľa toho, aký bude sneh a ako nám vyjdú sily, tak to budeme ťahať až niekde k Richňavským jazerám, takže celková trasa by mohla mať okolo 25 kilometrov," dodal Kuhn s tým, že trasy upravuje OO CR Región Banská Štiavnica, o.z. Červená studňa a lyžiarske stredisko Salamandra Resort.