Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica opäť predáva Dom smútku v miestnej časti Štefultov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ide už o tretiu verejnú súťaž.

Banská Štiavnica 4. marca (TASR) - Banskoštiavnická samospráva sa rozhodla opäť ponúknuť na predaj alebo prenájom nevyužívaný Dom smútku v miestnej časti Štefultov. Ide už o tretiu verejnú súťaž, keďže o nehnuteľnosť nemá pre jej špecifiká nikto záujem.

"Je to nadbytočný majetok, ktorý absolútne ničomu neslúži odkedy bol postavený ešte v rámci akcie Z," podotkla primátorka Nadežda Babiaková. O budovu v minulosti prejavili záujem dvaja kupci, no nakoniec to podľa jej slov vždy stroskotalo.

Dom smútku sa nachádza pri cintoríne, na ktorom sa už takmer nepochováva. "Odkedy bol postavený, boli tam asi dva pohreby, a to je všetko," podotkla primátorka. Ľudia podľa jej slov chcú, aby mesto postavilo menší dom pri dolných cintorínoch.

Objekt domu smútku bol daný do užívania v roku 1987. Dôvody nezáujmu o dom spočívajú v jeho pôvodnom účele a stavebnom riešení. Obradná sieň má výšku 5,1 m a ostatné miestnosti 3,4 m. Problémom je aj náročná dostupnosť objektu hlavne v zimnom období a jeho poloha, keďže sa nachádza v blízkosti cintorína a z väčšej časti je postavený na cudzích pozemkoch.