Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica sa stala centrom živej šachovej partie

Centrum Banskej Štiavnice ovládla 12. júla 2014 história a šachová hra. Už v predpoludňajších hodinách zaplnilo banskoštiavnické Námestie sv. Trojice množstvo návštevníkov, ktorí si sem prišli vychutnať atmosféru historického jarmoku. Podujatie otvoril historický sprievod a kanonáda z pušiek rytierov (na snímke). Foto: TASR/Jana Vodnáková

Partiu rozohrali špičkoví svetoví šachisti.

Banská Štiavnica 12. júla (TASR) - Centrum Banskej Štiavnice dnes ovládla história a šachová hra. Koná sa tu 10. ročník obľúbeného podujatia Štiavnický živý šach, ktorý už tradične ponúkne divákom šachovú partiu v podaní špičkových svetových šachistov a bohatý sprievodný program.

Už v predpoludňajších hodinách zaplnilo banskoštiavnické Námestie sv. Trojice množstvo návštevníkov, ktorí si sem prišli vychutnať atmosféru historického jarmoku. "Počasie nám vyšlo, takže to vyzerá tak, že náš program nebude ohrozený. Počas celého dňa môžu návštevníci zažiť množstvo vystúpení, ktoré sa týkajú šachu a histórie," podotkol pre TASR Rastislav Marko z banskoštiavnického Mestského úradu.

Samotný program podujatia otvoril o 12.00 h. historický sprievod a kanonáda z pušiek rytierov. Program divákom ponúkne ešte aj módnu prehliadku historických kostýmov, historickú hudbu Musicantica Slovaca, pripravený je aj pokus o prekonanie rekordu v historickom tanci.

Vyvrcholením programu bude hlavná šachová partia o 21.00 h., ktorú odohrajú Sergej Movsesian a Richard Rapport. Špecifickým prvkom banskoštiavnického podujatia Živý šach je fakt, že ho hrajú dvaja poprední veľmajstri naslepo, so zaviazanými očami. Figúrkami na obrovskej šachovnici sú 32 dobrovoľníci. "Po nej budeme mať ešte nočnú sokoliarsku šou, ohňovú šou, historické tance a ďalší bohatý program," dodal Marko.