Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Rekonštrukčné práce na Starom zámku obmedzia vstup do expozície

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Starý zámok je jednou z najstarších stavebných pamiatok mesta Banská Štiavnica.

Banská Štiavnica 22. januára (TASR) - Od januára do júna tohto roka by mali v Starom zámku v Banskej Štiavnici prebiehať rekonštrukčné práce, ktoré Slovenské banské múzeum (SBM) realizuje v rámci projektu podporenom z Regionálneho operačného programu. Niektoré časti expozície tak budú mimo prevádzky, a to v závislosti od toho, ktorá časť Starého zámku bude práve v rekonštrukcii.

Ako potvrdila Petra Páchniková zo SBM, v súčasnosti už nie je pre verejnosť prístupná expozícia Fajkárska dielňa. Tá návštevníkom približuje poslednú fajkársku dielňu na Slovensku či svetoznáme fajky štiavničky.

Otváracie hodiny Starého zámku však podľa jej slov počas rekonštrukcie zmenené nebudú. Aktuálne informácie o tom, ktorá časť expozície nie je v súčasnosti pre verejnosť prístupná, chcú múzejníci zverejňovať aj na svojich internetových stránkach.

Starý zámok je jednou z najstarších stavebných pamiatok mesta Banská Štiavnica. Prezentuje výtvarné slohy 13. až 19. storočia - románsky, gotický, renesančný a barokový.

V súčasnosti ponúka prehliadku historických expozícií spojenú s vyhliadkou ďalekohľadom na mesto zo zvonovej veže, návštevu pôvodných žalárov a prehliadku barokových reliéfov z banskoštiavnickej Kalvárie.