Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrickí poslanci schválili zákon roka

Na archívnej snímke pohľad na Námestie SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Aj v budúcom roku bude pre Banskú Bystricu prioritou realizácia schválených alebo plánovaných projektov z eurofondov v prípade materských škôl.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) – Mesto pod Urpínom má platný zákon roka. Schválili ho mestskí poslanci v utorok na svojom zasadnutí. Rozpočet mesta Banská Bystrica je zostavený ako vyrovnaný a v roku 2018 počíta s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 75,3 milióna eur. Výdavková časť zohľadňuje priority mesta v pokračujúcich investíciách do miestnych komunikácií, mestských objektov či parkovacej politiky, a to s maximálnym využitím dostupných zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Ako pripomína dôvodová správa, pokiaľ ide o komunikácie, okrem bežnej stavebnej údržby v objeme 460.000 eur, bude prebiehať oprava dvoch cestných úsekov Zvolenská cesta a Poľná ulica vysúťažená v tomto roku v sume takmer 1,6 milióna eur. Plánuje sa tiež budovanie komunikácie na Jegorovovej ulici, projektová dokumentácia na komunikácie Mičinská cesta, Tatranská ulica, budovanie parkovísk na Tulskej a Povstaleckej ulici. Pokračuje aj príprava na budovanie cyklotrás. Do volebných obvodov je plánovaná čiastka okolo 270.000 eur.

Aj v budúcom roku bude pre mesto prioritou realizácia schválených alebo plánovaných projektov z eurofondov v prípade materských škôl. Na ich údržbu a rekonštrukciu vyčlenilo ďalšie prostriedky, a to aj z vlastných zdrojov.

V roku 2018 sa zvyšujú príspevky na údržbu trávnikov, zelene, pieskovísk či ihrísk, výsadbu kvetinových záhonov, údržbu oddychového miesta v Sásovskej doline. Mesto opätovne vyčlenilo prostriedky na výmenu kremačných pecí a zdvihlo sumu určenú na participatívny rozpočet na 40.000 eur. Na dotačné podpory pôjde takmer 1,6 milióna eur.

Súčasťou schvaľovaného zákona roka bol aj návrh rozpočtu na roky 2019 a 2020. Ten je zostavený ako prebytkový.