Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrickí seniori si počas AES pripomínajú Milana R. Štefánika

Na snímke socha generála Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Svoje vedomosti o M. R. Štefánikovi si seniori budú môcť otestovať vo vedomostnom kvíze 10. októbra v priestoroch Pamätníka SNP.

Banská Bystrica 8. októbra (TASR) – Velikán slovenských dejín Milan Rastislav Štefánik je ústrednou témou tohtoročného 19. októbrového ročníka Akadémie európskeho seniora (AES) v Banskej Bystrici. Už 9. októbra pre nich mesto v spolupráci so Spoločnosťou M. R. Štefánika pripravilo prehliadku jeho búst, ktoré sú v starej Sásovej a v časti mesta Rudlová.

"Na akadémiu sa každoročne seniori tešia a rôznorodé aktivity sú pre nich spestrením a oživením jesenných dní. Túto ústrednú tému sme zvolili z dôvodu, že si pripomíname 100. výročie úmrtia M. R. Štefánika. Väčšina aktivít je preto zameraná práve na tohto velikána," priblížila Ivana Kružliaková, vedúca odboru sociálnych vecí banskobystrického magistrátu.

Počas celého októbra – Mesiaca úcty k starším, je pre ľudí vo vyššom veku pripravený bohatý program. V utorok sa napríklad uskutočnila Olympiáda seniorov, ktorú obohatilo občianske združenie Hlas nášho srdca a poskytlo im informácie o rizikách a príznakoch srdcového zlyhania, možnosti merania rizikových faktorov a bezplatné poradenstvo.

"Seniori si zmerali sily vo viacerých disciplínach, ako sú beh na 50 metrov, hod šípkami na terč, streľba na hokejovú bránu, hod loptou do basketbalového koša, petang a štafeta. Okrem individuálnych súťaží, súperili aj o kolektívnu cenu – Pohár Jozefa Pikulu," doplnila Dana Cibuľková, vedúca oddelenia športu mestského úradu.

"Som rád, že banskobystrickí seniori sú aktívni a počas roka sa zapájajú do viacerých podujatí. Sú členmi rôznych združení i občianskych rád, zaujímajú sa o to, čo sa v meste deje, pomáhajú pri skrášľovaní ulíc a s úsmevom na tvári zvládajú dokonca i pohybové aktivity. AES je určená práve im, a preto želám mesiac plný elánu a pozitívnej energie," konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Svoje vedomosti o M. R. Štefánikovi, jeho detstve, politickej a vedeckej kariére, ako i vzniku Československej republiky si seniori budú môcť otestovať vo vedomostnom kvíze 10. októbra v priestoroch Pamätníka SNP.

Keďže Štefánik pôsobil aj ako vedec a učarovala mu astronómia, 22. októbra je v rámci aktivít AES naplánovaná návšteva Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.