Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrický cyklobus prepraví cez víkend do 200 cykloturistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Banskobystrický cyklobus vlani prepravil okolo 3000 cykloturistov.

Banská Bystrica/Brezno 10. augusta (TASR) – Banskobystrický cyklobus prepraví po oba víkendové dni do 200 cyklistov a turistov. Najvyťaženejší je cyklobus smerujúci na Donovaly. Pre TASR to konštatoval Ján Valena, vedúci dopravy a prevádzky SAD Zvolen, závod Banská Bystrica.

Cyklobus jazdí od posledného májového dňa a za sebou má už väčšiu časť sezóny. Cykloturistov vyváža cez víkendy a štátne sviatky do troch obľúbených oblastí. Prvá trasa vedie cez Harmanec, Horný Harmanec-jaskyňa až k sedlu Malý Šturec pod Kráľovou studňou. Potom ide cez Staré Hory na Donovaly a posledná trasa smeruje na Šachtičky.

Ako poznamenal Valena, záujem ľudí o cyklobus je porovnateľný s vlaňajším rokom. Vždy sa to rozbieha pomalšie a závisí najmä od počasia, ale aj víkendových akcií, ktoré sa dejú v okolí.

"Najväčší záujem je o cyklobus, ktorý ide na Donovaly. Za pekného počasia sa ním každú sobotu či nedeľu vyvezie okolo 50 cestujúcich s bicyklami. Už sme museli promptne pridávať aj posilový cyklobus, na zastávke sa nám zišlo asi 65 cyklistov," vysvetlil Valena. Cyklobusy využívajú aj turisti, ktorí chcú stráviť víkend v horách na túrach bez bicyklov.

Podľa neho na Šturec prevážajú každý víkendový deň v priemere 30 ľudí, najslabšie sú Šachtičky, tam smeruje len okolo osem cykloturistov. Ešte sa nestalo, aby cyklobus nevyrazil na jednu zo svojich troch obvyklých trás. "Išiel by, aj keby bol na zastávke iba jeden cyklista," dodal Valena.

Banskobystrický cyklobus vlani prepravil okolo 3000 cykloturistov.

Ani cyklisti a rekreační športovci na Horehroní nie sú ukrátení o možnosť vyviezť sa so svojimi bicyklami na najvyšší vrchol trasy a spoznávať krásu horehronského regiónu.

Horehronský cyklobus premáva podľa stanoveného grafikonu po trase Mýto pod Ďumbierom, Bystrá, Valaská a Brezno–aréna. Každú nedeľu vyráža vždy na inú, novú trasu. Najbližšiu nedeľu (17.8.) smeruje do Brusna, na brusniansky okruh a 24. augusta na hrad Muráň - sedlo Javorinka - Červená Skala.

Využívať ho však môžu iba držitelia Karty Horehronca alebo dovolenkári a hostia, ktorým ubytovávatelia vydajú Horehronie Region Card. Informoval o tom Milan Gemzický, výkonný riaditeľ Klaster Horehronie.

Kartu Horehronca si možno zakúpiť na vybraných miestach, napríklad v infocentre v Mýte pod Ďumbierom alebo na obecných úradoch členských obcí klastra - Čierny Balog, Bystrá, Braväcovo, Jarabá či Horná Lehota.