Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrický kraj navýšil cenu nemocničných pavilónov o 40 %

Ilustračné foto Foto: TASR

Rokovanie medzi zástupcami BBSK a spoločnosti Svet zdravia sa uskutočnilo v utorok 12. júla s cieľom navýšiť predajnú cenu pavilónov tak, aby bola obojstranne akceptovateľná.

Banská Bystrica 15. júla (TASR) - Na pôde Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa tento týždeň uskutočnilo rokovanie, na ktorom došlo k dohode o navýšení predajnej ceny za nemocničné pavilóny v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote na sumu 1,45 milióna eur v hotovosti. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa kraja Michaela Piliarová.

Rokovanie medzi zástupcami BBSK a spoločnosti Svet zdravia sa uskutočnilo v utorok 12. júla s cieľom navýšiť predajnú cenu pavilónov tak, aby bola obojstranne akceptovateľná. Ako pripomenula Piliarová, poslanci Zastupiteľstva BBSK totiž 6. júna 2016 schválili odpredaj týchto dvoch pavilónov za celkovú sumu 1.037.427 eur. Túto cenu však predseda BBSK ako zjavne nevýhodnú neakceptoval a uznesenie nepodpísal.

Preto na rokovaní došlo k dohode o navýšení predajnej ceny za oba pavilóny na sumu 1,45 milióna eur v hotovosti. "Vyjednávaciemu tímu BBSK sa tak podarilo zvýšiť pôvodnú, poslancami dohodnutú sumu o takmer 40 percent. Aj takto si predstavujeme zodpovednú politiku, ktorej cieľom je hospodárne, efektívne a účelné využívanie verejných zdrojov. Očakávame, že táto nová, vyššia suma bude akceptovaná poslancami na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré predseda BBSK zvolal na 25. júla 2016," dodala Piliarová.

Spoločnosť Svet zdravia podmieňuje navýšenie ceny tým, že prostriedky v hodnote 413.000 eur budú investované výhradne do súčasných častí oboch nemocníc. Tie sú a i naďalej majú ostať v majetku BBSK. "Navýšené finančné prostriedky tak budú môcť byť priamo použité na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre takmer 150.000 obyvateľov kraja. Svet zdravia chce vysloviť presvedčenie, že uvedené riešenie získa podporu poslancov BBSK na najbližšej schôdzi zastupiteľstva a že predseda BBSK svojím podpisom následne zabezpečí vykonateľnosť tohto rozhodnutia tak, aby navrhované investície v hodnote takmer 13,5 milióna eur mohli byť zrealizované čo najskôr," dodal hovorca spoločnosti Tomáš Kráľ.