Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Ak Kotleba dotáciu pre festival nepodpíše, peniaze ministerstvu vráti

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Ak sa dotačná komisia ministerstva kultúry rozhodla tento projekt podporiť, je zrejmé, že ho považuje za umelecky hodnotný, tvrdí ministerstvo kultúry.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) považuje situáciu s nepostúpením schválenej účelovej dotácie pre banskobystrické Divadlo Štúdio tanca za poľutovaniahodnú. Upozorňuje na to, že v prípade, ak ju predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpíše, bude musieť BBSK tieto finančné prostriedky ministerstvu vrátiť.

"Ak sa dotačná komisia ministerstva kultúry rozhodla tento projekt podporiť, je zrejmé, že ho považuje za umelecky hodnotný. Ministerstvo preto nevidí dôvod spochybňovať takéto stanovisko komisie," konštatoval hovorca MK Jozef Bednár. Peniaze sú určené na 11. ročník festivalu Dni tanca pre vás.

Bednár pripomenul, že takýto postup, pri ktorom sa schválené finančné prostriedky pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov vyplácajú cez ich zriaďovateľa, vychádza z usmernenia ministerstva financií ešte z čias druhej Dzurindovej vlády. "Ministerstvo preto, tak ako v ďalších prípadoch, po schválení tejto dotácie riadne uzavrelo zmluvu s Banskobystrickým samosprávnym krajom. Zmluva bola podpísaná aj zo strany vedenia BBSK a je zaregistrovaná v Centrálnom registri zmlúv. V tejto chvíli ministerstvo kultúry nemôže urobiť nič iné, len schválené finančné prostriedky pre Divadlo Štúdio tanca na účet kraja aj poslať," ozrejmil Bednár.

Kotleba nepodpísal zmluvu na čerpanie účelovej dotácie, keďže nemá záujem o rozvoj tohto smeru, podľa neho dekadentného "umenia". Pripomenul, že aj v prípade dotácií z ministerstva kultúry ide o peniaze, na ktoré sa skladajú všetci daňoví poplatníci a ktoré treba míňať s uvážením.

"Predstaviteľov Úradu BBSK trápia v prvom rade skutočné problémy obyvateľov kraja, a preto vždy podporia radšej rozumné projekty zamerané napríklad na rozvoj knižníc a múzeí než tanečné predstavenia nahých chlapov v Divadle Štúdio tanca," znelo oficiálne stanovisko kraja.

Divadlo Štúdio tanca na svojej oficiálnej stránke zverejnilo oznámenie, že po niekoľkomesačných prípravách a rokovaniach muselo za tejto situácie októbrový festival zrušiť. "Finančné prostriedky získané z dotačného systému ministerstva kultúry tvoria základ rozpočtu festivalu a bez ich postúpenia do rozpočtu divadla nie je možná jeho realizácia," podčiarklo divadlo.