Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci BBSK odsúhlasili zníženie nájomného pre Nemocnicu Zvolen

Foto: TASR/Michal Svítok

Banskobystrický župan po rokovaní potvrdil svoje rozhodnutie uznesenie nepodpísať a už avizuje ´nové skutočnosti´, ktoré podľa jeho slov ešte môžu zmeniť názor niektorých poslancov.

Žarnovica 8. augusta (TASR) - Banskobystrickí krajskí poslanci dnes na rokovaní krajského zastupiteľstva v Žarnovici schválili zmenu podmienok nájomnej zmluvy medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) a správcom Nemocnice Zvolen, spoločnosťou AGEL SK. Predseda BBSK Marian Kotleba po rokovaní potvrdil svoje rozhodnutie uznesenie nepodpísať. V celej veci však avizuje "nové skutočnosti", ktoré podľa jeho slov ešte môžu zmeniť názor niektorých poslancov.

"Ak na ďalšom zastupiteľstve bude predmetom rokovania aj povedzme tento istý bod, tak niektorí poslanci zmenia názor, lebo tá zmluva je možno ešte nevýhodnejšia, ako som si myslel," podotkol Kotleba.

Riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka považuje rozhodnutie poslancov za dobrú správu. Je to však podľa jeho slov len začiatok celého procesu. "Je to určite pre 100.000 ambulantných a 17.000 lôžkových pacientov a aj pre 600 zamestnancov dobrá správa," dodal Botka.

Za hlasovalo 33 poslancov

Za zmeny hlasovalo celkom 33 poslancov, proti boli traja, piati sa zdržali hlasovania. Jedným z troch poslancov, ktorí so zmenami nesúhlasili, bol Jozef Šimko (nezávislý). Ten považuje takýto krok za neseriózny a nekorektný voči občanom BBSK a tiež firmám, ktoré pred štyrmi rokmi prehrali ponukové konanie. "Ako budú na to reagovať tieto firmy?" pýtal sa Šimko.

Naopak za zmeny podmienok hlasoval Ladislav Kukolík (nezávislý). Ten síce považuje návrh z finančného hľadiska pre kraj za nevýhodný, no na druhej strane z pohľadu lekára a verejného záujmu považuje súčasnú výšku nájmu pre zvolenskú nemocnicu za diskvalifikačnú v jej ďalšom rozvoji. "Môže vytvárať veľké riziká, že jednoducho nebude stabilnou nemocnicou a nebude poskytovať bezpečnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť," podotkol Kukolík.

Zmeny zmluvy spolu s nemocnicou navrhovala aj skupina poslancov krajského parlamentu, medzi ktorými sú primátori Zvolena, Krupiny a Detvy. Ich cieľom bolo zrovnoprávniť podmienky fungovania zvolenskej nemocnice v porovnaní s inými nemocnicami vo vlastníctve BBSK. Kým súkromná spoločnosť platí ročný nájom BBSK vo výške 350.000 eur, pričom v nemocnici musí preinvestovať ďalších 150.000 eur, napríklad nemocnica v Žiari nad Hronom platí kraju iba 51.000 eur, a to vo forme investícií.