Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na dôvody nepodpísania grantu BDnR sa Kotlebu pýtali aj poslanci kraja

Na archívnej snímke herci Bábkového divadla na Rázcestí (BDnR) - zľava - Viktor Sabo v hlavnej úlohe úradníka Aksentija Ivanoviča Popriščina, Eva Dočolomanská, Juraj Smutný, Marianna Mackurová, Anna Zemaníková a Ivana Kováčová počas generálnej skúšky inscenácie pre dospelých "Bláznove zápisky" od ruského autora ukrajinského pôvodu Nikolaja Vasilieviča Gogoľa v Banekej Bystrici.Na snímke z generálnej skúšky je (zľava) Viktor Sabo v hlavnej úlohe úradníka Aksentija Ivanoviča Popriščina, Eva Dočolomanská, Juraj Smutný, Marianna Mackurová, Anna Zemaníková a Ivana Kováčová. Foto: TASR/Dušan Hein

Na otázku vedúcej kultúrnej komisie Ľubici Laššákovej, prečo grant nepodpísal, Kotleba odpovedal, že iba využil svoje kompetencie.

Bartošova Lehôtka 10. októbra (TASR) - Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba odmieta obvinenia umelcov, podľa ktorých zasahuje do slobody tvorby tým, že nepodpísal Bábkovému divadlu na rázcestí (BDnR) grant vo výške takmer 7000 eur od ministerstva zahraničných vecí na projekt STOP EXTRÉMIZMU!.

"Absolútne nikomu nebránime v slobodnej tvorbe ani v nejakom umení. Jedna vec je slobodná tvorba, to, samozrejme, môžu všetci robiť. Druhá vec je, že aký je môj názor na využívanie zdrojov štátneho rozpočtu, teda peňazí všetkých daňových poplatníkov. Tým, že nepodpíšem ako predseda nejakú zmluvu, na čo mám plné právo a moju kompetenciu, tak tým naozaj je úplne prehnané a afektované rozprávať o potláčaní nejakej tvorby," vyhlásil v tejto súvislosti.

Na dôvody, prečo grant nepodpísal, sa ho poslanci pýtali aj na piatkovom (9.10) výjazdovom rokovaní krajského zastupiteľstva v Bartošovej Lehôtke. Na otázku vedúcej kultúrnej komisie Ľubici Laššákovej, prečo grant nepodpísal, Kotleba odpovedal, že iba využil svoje kompetencie.

BDnR sa v projekte rozhodlo pokračovať aj napriek nepodpísanému grantu, vyhlásilo verejnú zbierku a začali s nenásilným tichým občianskym protestom nazvaným Biela stuha. V piatok zástupcovia divadla informovali, že sa im doteraz podarilo vyzbierať viac ako 1600 eur, sumou 7000 eur divadlu prispeli aj poslanci BBSK za Smer-SD. Bábkové divadlo zároveň vyzvalo listom kultúrnu komisiu BBSK, aby interpelovala predsedu Kotlebu, nech zverejní, koľko dotačných zmlúv v oblasti kultúry a školstva nepodpísal. Údajne majú informácie o viacerých projektoch, ktoré neboli odobrené a dotácie sa museli vrátiť.