Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Bezdomovci si dnes pochutili na kapustnici, volajú ju Dračí dych

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Kapustnicu, ktorú volajú Dračí dych, dve desaťročia varí vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Mestského úradu v Banskej Bystrici Karol Langstein.

Banská Bystrica 24. decembra (TASR) - Už po 20. raz si bezdomovci a ľudia v núdzi v Banskej Bystrici mohli dnes pochutiť na vianočnej kapustnici, ktorú pre nich každoročne na Štedrý deň servíruje mesto spoločne s banskobystrickým Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (SČK).

Kapustnicu, ktorú volajú Dračí dych, dve desaťročia varí vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Mestského úradu v Banskej Bystrici Karol Langstein. Aj tento rok mu pomáhali kolegovia z úradu a SČK. Navarili jej okolo 50 litrov.

"U nás je tradíciou, že kapustnicu podávame na Štedrý deň, teda nie deň či dva predtým a ani po. Rozdiel je aj v tom, že nerobíme len jednu porciu, ale oveľa viac, ktoré zamrazíme. Ľudia si z nej môžu dať aj v ďalšie sviatočné dni. A ako všetci vieme, zohrievaná kapustnica je najlepšia," reagoval Langstein.

V banskobystrickom útulku Nádej-Šanca, v areáli ktorého je aj nocľaháreň Večierka, čo je prvý záchytný bod pre ľudí bez strechy nad hlavou, si dnes na Dračom dychu pochutilo asi 20 ľudí. Mohol prísť ktokoľvek aj z iného mesta.

"Voláme ju Dračí dych. Jednak je mohutná ako ten samotný drak, ale dobrý drak má aj pálivý výraz tváre, keď šľahá svoje plamene. Dávam do nej ingrediencie trošku pikantné až štipľavé. Podľa reakcií každý rok chutí. Je v nej veľa mäsa, svieže, údené, klobása, hríby," dodal Langstein.

Bezdomovci dostali i ďalší darček. Vo Večierke, ktorú bežne ráno musia opustiť, môžu zostať až do nedele 27. decembra, a to počas celého dňa a grátis. Obvykle musia platiť za nocľah 50 centov.

Medzi bezdomovcov prišiel aj primátor Ján Nosko s rodinou. Priniesli koláče a rôzne sladkosti. Všetkým zaželal pekné sviatky.