Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Brežské remeselné dvory ukázali, ako sa kedysi gazdovalo

Na snímke roľnícky dvor Foto: TASR/Jana Vodnáková

Nechýbala sečkárňa, šrotovník, moržovák, pluh či vozy.

Brehy 9. augusta (TASR) - Nazrieť do svojho dvora a ukázať druhým, ako sa kedysi žilo gazdom, sa dnes v rámci Brežských remeselných dvorov v obci Brehy v okrese Žarnovica rozhodli aj rodiny Šályová a Lacová. "Zapojili sme sa už tretíkrát. Povedali sme si, že spravíme roľnícky dvor a tak sme povyťahovali všetko, čo sme mali," povedala Veronika Šályová.

Vďaka tomu sa u nich sústredila zaujímavá zbierka pracovných nástrojov, ktoré boli kedysi bežnou súčasťou každého gazdovského dvora. "Nechýbala sečkárňa, šrotovník, moržovák, pluh či vozy. Mali sme dva kone a dva vozy. Voz, ktorý bol na vozenie štrku a piesku, sa volal doštenák a druhý bol drabinák. Na tom sa zvážalo seno, slama sa vozila z poľa," zaspomínala si pani Veronika.

Vystavené nástroje zaujmú podľa jej slov predovšetkým starších návštevníkov, mladým už veľa nehovoria. "Starší sa pristavia, zaspomínajú si. Mladí prejdú okolo, im to nič nehovorí," pokračovala. Atmosféru roľníckeho dvora umocňujú aj tradičné domáce výrobky ako tkané plachty a uteráky či tkané pestré koberce. Skúsenosti s ich výrobou mala zamladi ona. "V mladosti som to robila aj ja, pomáhala som pretkávať koberce," priblížila.

Okrem roľníckeho dvora si dnes návštevníci Brežských remeselných dvorov mohli prezrieť aj hrnčiarsky, rybársky, včelársky, chovateľský i dvor zabíjačkových špecialít. Na programe bol i bohatý kultúrny program v centre dediny a tiež tvorivé dielne s pestrou ponukou výrobkov či výstava fotografií Brehy kedysi a dnes.

Podujatie bude pokračovať v nedeľu 10. augusta 24. Memoriálom Karola Marušku. Ide už o tradičnú hasičskú súťaž, počas prestávky sa bude v prípade priaznivého počasia konať splav netradičných plavidiel po Hrone.