Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Britskí piloti cvičili s našimi, lietadlá HAWK budú na leteckých dňoch

Na snímke prílet dvoch cvičných prúdových lietadiel HAWK z 100 - Letky britského Kráľovského letectva (Royal Air Force) v rámci spoločnej slovensko-britskej letovej činnosti na leteckej základni Sliač 26. augusta 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Lietadlá HAWK boli naposledy na sliačskej základni v roku 2007.

Sliač 26. augusta (TASR) – Na leteckej základni Sliač sa dnes skončilo týždňové spoločné cvičenie Kráľovských vzdušných síl Veľkej Británie (Royal Air Force) a Vzdušných síl OS SR. Britskí piloti prileteli na Sliač na dvoch cvičných prúdových lietadlách HAWK zo 100. Letky britského Kráľovského letectva, ktorá už o dva roky oslávi storočnicu. Domov však neodchádzajú. Zostávajú na Medzinárodné letecké dni SIAF 2015, ktoré sa na tejto základni uskutočnia počas víkendu (29.-30.8.)

Ako dnes po prelete lietadiel HAWK a slovenských stíhačiek ponad Sliač konštatoval veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Andrew John Garth, je rád, že sa toto spoločné cvičenie uskutočnilo.

"Slovensko a Veľká Británia sú členmi NATO, preto je dôležité, aby cvičili spoločne a navzájom sa učili. Teším sa, že britské stroje sa predvedú aj v rámci leteckej šou a verím, že to priláka mnoho ľudí," uviedol Garth po slovensky.

Lietadlá HAWK boli naposledy na sliačskej základni v roku 2007. Jeden z pilotov, James dnes poznamenal, že je to veľmi dobré a silné lietadlo, používa sa na rôzne účely, ale hlavne ako trénovacia stíhačka, aby sa piloti naučili lietať. "Je na ňom zábava lietať a na Slovensku to bolo fantastické, hlavne preto, že bolo úžasné počasie," povedal pre TASR.



Podľa veliteľa slovenských vzdušných síl Miroslava Korbu hlavným cieľom bolo precvičenie operačných postupov podľa štandardov NATO medzi taktickými leteckými jednotkami vzdušných síl Veľkej Británie a Slovenska.

"Je prínosom pre obe strany. Nenahraditeľnou príležitosťou zdieľať skúsenosti a vedomosti z prípravy, plánovania, ale aj samotného procesu na letovú činnosť," priblížil Korba.



Slovenskí piloti na stíhačkách MiG-29, L-39 a britskí na prúdových lietadlách HAWK precvičovali vedenie vzdušného boja, lietanie v skupinách i v zmiešaných posádkach, a tak získavali skúsenosti a praktické zručnosti počas lietania. Podľa Korbu dátum sústredenia nebol náhodný, naplánovali ho v tomto čase najmä pre medzinárodné letecké dni.