Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici zbierali podpisy pod petíciu Dojná krava Bratislava

Ilustračné foto Foto: TASR

Iniciatíva Mladá Bratislava počas leta navštívi s petičnou akciou aj ďalšie krajské mestá.

Banská Bystrica 17. júla (TASR) - Viac peňazí pre hlavné mesto alebo zmena a doplnenie zákona o hlavnom meste Bratislava, ktorá by samostatne riešila financovanie funkcií hlavného mesta, je cieľom petičnej akcie, ktorú dnes v Banskej Bystrici rozbehla iniciatíva Mladá Bratislava. Petíciu pod názvom „Dojná krava Bratislava“ Banskobystričanom dávali podpisovať bratislavskí a petržalskí mestskí poslanci.

Zber podpisov v Banskej Bystrici začali iniciátori takmer na deň presne po mesiaci od spustenia petície v Košiciach. K dnešnému dňu petíciu podpísalo 2436 signatárov a podpisy pribúdajú každý deň. O motivácii Bratislavčanov zbierať podpisy aj na strednom Slovensku hovorí Oliver Kríž, šéf iniciatívy a zároveň poslanec hlavného mesta Bratislava: „Hlavné mesto je mestom všetkých obyvateľov Slovenska. Už podujatie v Košiciach nám jasne ukázalo, že ľudia sú ochotní diskutovať o tejto téme a za určitých okolností, sú myšlienku ochotní aj podporiť. Záleží im na tom, aby to nebolo samozrejme na úkor ich mesta.“

Iniciátori petície upozorňujú, že už 25 rokov platí zákon o hlavnom meste SR, ktorý ustanovuje za hlavné mesto Bratislavu, no zároveň neobsahuje žiadnu časť, ktorá by riešila financovanie nákladov spojených s vykonávaním funkcie hlavného mesta. Túto problematiku nerieši pritom ani iná právna norma.

Poukázanie na dlhoročné neriešenie financovania funkcií hlavného mesta, nie je podľa iniciátorov petície kritikou systému financovania obcí a miest na Slovensku. Tam totiž Bratislava ide podľa štandardného zákona ako všetky ostatné obce a mestá. Nepáči sa im však to, že z peňazí na bežnú prevádzku musí Bratislava platiť aj povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona ako hlavnému mestu.

Na jeseň sa chcú obrátiť na ministrov vnútra, financií, ale aj primátora hlavného mesta, aby pripravili zmenu legislatívy v tejto oblasti a predložili ju na schválenie Národnej rade SR.

Mladá Bratislava počas leta navštívi s petičnou akciou aj ďalšie krajské mestá. Zber podpisov vyvrcholí na jeseň v Bratislave a Bratislavskom kraji.