Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Banskobystrický kraj

Časť areálu letiska v Očovej by mala slúžiť občanom aj na oddych

Aj keď má Očová niekoľko pozoruhodností prekračujúcich hranice obce, najnavštevovanejšou atrakciou ostatných rokov je celkom určite tamojšie letisko (na snímke). Foto: TASR/Jozef Poliak

Aeroklub už v polovici roka predstavil obecnému zastupiteľstvu svoju koncepciu rozvoja letiska.

Očová 11. augusta (TASR) - Letisko v Očovej v okrese Zvolen, ktoré dnes prevádzkuje Slovenský aeroklub Očová, by malo mať v budúcnosti širšie využitie. Taký je zámer obce Očová, ktorá vlastní pozemky pod letiskom a aeroklubu plochu prenajíma. V areáli by tak mal postupne vyrásť napríklad detský park prístupný pre verejnosť, reštaurácia so stálou prevádzkou či ubytovacie zariadenie.

Podľa starostu Očovej Jána Senka obec ešte vlani vypovedala aeroklubu nájomnú zmluvu, a to k 31. decembru 2015. S vedením klubu rokovala od začiatku roka niekoľkokrát s tým, že chce, aby aj naďalej prevádzkovali letisko, avšak s podmienkou, že investujú do jeho rozvoja. "Chceme sa dohodnúť, no pravdepodobne ešte na určitý čas aeroklubu predĺžime nájomnú zmluvu tak, aby neprišiel o licenciu na prevádzkovanie letiska a letovej prevádzky," povedal TASR Senko.

Aeroklub už v polovici roka predstavil obecnému zastupiteľstvu svoju koncepciu rozvoja letiska. V dvoch variantoch rieši možnosť odkúpenia alebo prenájmu celej plochy letiska. Podľa Senka koncepcia je základnou informáciou pre ďalšie rokovania a pripomienkovanie koncepcie ako pre obec, tak aj pre aeroklub. Aj keď je na stole aj variant odkúpenia pozemkov, obec by bola radšej, keby letci zainvestovali do jeho rozvoja a otvorili ho viac obyvateľom i návštevníkom Očovej.