Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Pred sobotňajším Dňom stromu odhalili pamätnú tabuľu L.Chudíkovi

Ladislav Chudík, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Lesníci zároveň odovzdajú jednému zo svojich radov Cenu Jozefa Dekreta Matejovie a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zasadí v areáli skanzenu strom roka 2018.

Čierny Balog 13. júla (TASR) - Piatkové odhalenie pamätnej tabule hercovi Ladislavovi Chudíkovi na Hájnom grúni nad obcou Hronec bolo úvodným podujatím tohtoročného Dňa stromu. Jeho 17. ročník sa uskutoční v sobotu 14. júla v lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline neďaleko Čierneho Balogu (okres Brezno).

"Návštevníci budú mať ešte predpoludním možnosť na tamojšom amfiteátri vidieť krátky film z odhalenia pamätníka," povedala TASR pracovníčka Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene Miriam Turayová. "Na samý začiatok ale odznie "slovo o lese" z úst herca a programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka," pripomenula.

Lesníci odovzdajú jednému zo svojich radov Cenu Jozefa Dekreta Matejovie, vyhlásia súťažnú otázku pre divákov a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) zasadí v areáli skanzenu strom roka 2018. "Tento raz to bude borovica limbová," doplnila Turayová.

Celé podujatie sa ponesie v duchu 100. výročia vzniku Československa. LDM bude napríklad prezentovať svoju najnovšiu výstavu 100 rokov - 100 lesníckych artefaktov a česko-slovenský bude aj hlavný hosť podujatia, speváčka Dara Rolins, ktorá vystúpi na záver programu.

V areáli amfiteátra bude zároveň po celý deň 25 stanovíšť s remeselníkmi a 32 stanovíšť s lesnými pedagógmi.