Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Chorobnosť na chrípku a respiračné ochorenia je v kraji stabilizovaná

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento týždeň evidovali v kraji na základe hlásení lekárov 3648 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 1431 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Banská Bystrica 19. novembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku i chrípke podobné ochorenia (CHPO) je podľa odborníkov tento týždeň v Banskobystrickom kraji stabilizovaná.

Ako informovala Mária Tolnayová z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), tento týždeň evidovali v kraji na základe hlásení lekárov 3648 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 1431 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 234 prípadoch, čo predstavuje chorobnosť viac ako 90 osôb na 100.000 obyvateľov.

V porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roka je výskyt ARO rovnaký a výskyt CHPO nižší o 0,8 percenta. Napriek tomu podľa Tolnayovej boli zatvorené dve materské školy, a to v Poltári a Muráni.

Najviac chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli ľudí v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica. Z hľadiska veku je najviac chorých medzi adolescentmi, žiakmi základných škôl a ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Najnižšia chorobnosť na tieto ochorenia je medzi deťmi do piatich rokov.