Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Chrípky bolo v BSK menej, vyskytla sa epidémia salmonelózy

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Epidemiológovia tiež tento týždeň zaznamenali mierny pokles respiračných ochorení a chrípky a jej podobných ochorení.

Banská Bystrica 14. novembra (TASR) - V Banskobystrickom okrese sa tento týždeň vyskytla epidémia salmonelózy. Ochorelo osem ľudí, ktorí boli klientmi reštaurácie podávajúcej stravu formou švédskych stolov. "Prvý prípad ochorenia bol hlásený 9. novembra. Z ôsmich chorých ľudí troch hospitalizovali. Všetci mali v anamnéze konzum stravy v uvedenom zariadení," informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, medzi jedlami dominoval majonézový zemiakový šalát a vyprážané mäso a syr. V reštaurácii hygienici nariadili celkovú sanitáciu a boli odobraté vzorky polotovarov použitých pri príprave jedál. Salmonella enteritidis bola podľa Tolnayovej zatiaľ potvrdená u štyroch chorých. Personál príznaky ochorenia neudáva, avšak v epidemiologickom šetrení sa podľa Tolnayovej pokračuje.

Epidemiológovia tiež tento týždeň zaznamenali mierny pokles respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Banskobystrický RÚVZ evidoval 4563 chorých na ARO, čo je prepočítaná chorobnosť takmer 1430 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO klesli v medzitýždňovom porovnaní približne o sedem percent, vyskytli sa v 317 prípadoch, čo predstavuje chorobnosť 99 osôb na 100.000 obyvateľov.