Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Banskobystrický kraj

Chrípky v Banskobystrickom kraji aj napriek počasiu mierne pribudlo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 160 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 54 osôb na 100.000 obyvateľov.

Banská Bystrica 19. júna (TASR) - Chrípka pretrváva aj napriek teplému letnému počasiu. V Banskobystrickom kraji zaznamenali tento týždeň v porovnaní s uplynulým dokonca jej nárast o 7,5 percenta.

Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici Mária Tolnayová, oproti 23. kalendárnemu týždňu bol síce počet akútnych respiračných ochorení (ARO) o málo nižší, výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) však vzrástol takmer o 7,5 percenta. "V medziročnom porovnaní je výskyt ARO vyšší len o viac ako dve percentá, počet chorých na chrípku je však o viac ako 35 percent vyšší," uviedla.

V 24. kalendárnom týždni, na základe analýz z hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 42 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 2791 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 950 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 160 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 54 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, ale aj v okresoch Žiar nad Hronom, Revúca a Zvolen. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okresoch Lučenec, Žarnovica, Poltár, Rimavská Sobota a Brezno.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa potom podceňuje aj samotná chrípka. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.