Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Čiastočne zrekonštruovaný vodovod v Rykynčiciach privádza špinavú vodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obec sa usiluje o obnovu vodovodu už najmenej desaťročie, doteraz sa jej podarilo získať asi 100.000 eur z Envirofondu na prvú etapu rekonštrukčných prác.

Rykynčice 29. júla (TASR) – Približne 300 obyvateľov obce Rykynčice v okrese Krupina už roky zápasí so špinavou vodou, ktorá k nim prichádza dedinským vodovodom z neďalekého vodojemu. Okrem nečistej vody má tekutina v kohútikoch aj slabý tlak a to pre vysoké straty v popraskaných potrubiach, ktoré sú ešte z polovice minulého storočia.

Obec sa usiluje o obnovu vodovodu už najmenej desaťročie, doteraz sa jej podarilo získať asi 100.000 eur z Envirofondu na prvú etapu rekonštrukčných prác. Za túto sumu vymenili ešte v roku 2011 hlavné potrubie obecného vodovodu, v dĺžke asi jeden kilometer, od vodojemov po začiatok dediny. Aj po jeho nahradení však čistota a tlak ostali nezmenené.

Obec potrebuje na dokončenie celého projektu ďalšie státisíce eur, vysoké náklady sú však zrejme najväčšou brzdou pri získavaní štátnych dotácií. O dofinancovanie sa pokúšalo ešte predchádzajúce vedenie obecného úradu, projekt však podporu nezískal. Skúšať šťastie chce aj nová starostka Mária Bukovčanová. Podľa nej projekt je stále živý, v dohľadnom čase chcú teda opäť napísať novú žiadosť na Envirofond.

Projekt rekonštrukcie vodovodu, ktorý v minulosti pripravila obec, má hodnotu takmer 1,5 milióna eur. Vzhľadom na vysoký objem financií je jeho realizácia rozdelená do štyroch etáp. Celý projekt pritom počíta s uložením takmer 5800 metrov vodovodného potrubia. Vymeniť sa má aj 193 vodovodných prípojok a prečistiť by sa mala aj zberná studňa.