Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas slávností pod Poľanou vystúpia stovky účinkujúcich

Folklórne slávnosti v Detve. Foto: TASR/Dušan Hein

V okresnom podpolianskom meste už v dopoludňajších hodinách bola mierne zhustená premávka. Slávnosti sa začnú dnes večer.

Detva 8. júla (TASR) - Viac ako 530 účinkujúcich vystúpi dnes počas slávnostného otváracieho programu Folklórnych slávností pod Poľanou, ktoré tento rok vstupujú do svojho 51. ročníka. Hlavný organizátor - mesto Detva neeviduje v súvislosti s nimi žiadne väčšie komplikácie.

"V okresnom podpolianskom meste už v dopoludňajších hodinách bola mierne zhustená premávka, pričom pribúdajú autá so štátnymi poznávacími značkami aj z okolitých stredoslovenských okresov alebo vzdialenejších okresov na Slovensku," priblížila situáciu v Detve hovorkyňa mestského úradu Zuzana Juhaniaková.

Slávnostné otvorenie folklórneho festivalu bude pod širokou panorámou vulkánu – Poľany o 20.00 h. "Návštevníkom pripomíname, aby prichádzali do prírodného amfiteátra aspoň s dvojhodinovým predstihom. Tradične sa totiž dopravná spojnica vedúca hore mestom až do amfiteátra zaplní a potom už milovníkom folklóru nezostáva iné, ako predspevovať si obľúbené piesne počas spomalenej premávky sediac v aute," podotkla Juhaniaková.

Počas desiatich hlavných scénických programov v amfiteátri vystúpia účinkujúci v 1817 výstupoch. Najviac účinkujúcich sa predstaví počas slávnostného otváracieho programu domácich folklórnych kolektívov z Podpoľania, spolu ich vystúpi 535. "Tento program patrí tradične medzi najnavštevovanejšie a obrazne povedané, do detvianskeho amfiteátra sa v piatok večer príde pozrieť celé Podpoľanie," skonštatovala hovorkyňa.

Mesto Detva zabezpečilo aj mimoriadnu kyvadlovú dopravu.