Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Diváci na Šachtičkách uvidia aj psí záprah dlhý ako kamión

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Lyžiarske stredisko Šachtičky neďaleko Banskej Bystrice sa od štvrtka (18. 2.) do nedele (21. 2.) stane dejiskom Majstrovstiev Európy v pretekoch psích záprahov.

Banská Bystrica 16. februára (TASR) – Lyžiarske stredisko Šachtičky neďaleko Banskej Bystrice sa od štvrtka (18. 2.) do nedele (21. 2.) stane dejiskom Majstrovstiev Európy v pretekoch psích záprahov na stredné a dlhé trate. O víťazstvo v niekoľkých kategóriách bude bojovať 44 pretekárov z ôsmich krajín Európy.

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, pôvodne sa mal šampionát uskutočniť na Králikoch, no organizátori ho presunuli na blízke Šachtičky, kde sú v týchto dňoch lepšie snehové podmienky.

"Je fantastické, že žijeme v meste, kde keď vás zradí sneh na jednom kopci, ide sa na druhý. Majstrovstvá Európy FISTC budú počas nadchádzajúceho víkendu aj vizuálnym zážitkom vďaka čistokrvným psom severských plemien. Početná výprava z Francúzska, Talianska, Belgicka, Českej republiky, Maďarska i Ruska bude pretekať na stredné a dlhé trate v rozmedzí od 25 do 45 kilometrov. Trate budú voľne prístupné pre divákov i bežkárov, ktorí si budú môcť vychutnať atmosféru záprahov zblízka," konštatoval jeden z organizátorov Branislav Slaný.

Trojdňové zápolenie mašérov otvorí štvrtkový slávnostný ceremoniál. Podľa Sekerešovej návštevníci Šachtičiek sa môžu tešiť aj na záprah dlhý ako kamión, a to v kategórii "unlimited", kde je možné zapojiť až 12 psov.

Pretekári na dlhé trate, tzv. "longári" budú musieť v prvom kole z piatka na sobotu prenocovať so svojím záprahom vo voľnej prírode v centre Donovál a bez cudzej pomoci, čo je tiež zaujímavosťou týchto majstrovstiev.

"Nebolo zámerom zobrať túto akciu z Králik na Šachtičky. Je to len reakcia na snehové podmienky, ktoré sa vyvinuli tak, že nebolo možné podujatie zorganizovať. Našli sme inú alternatívu, zabezpečili kyvadlovú dopravu, ktorá už prešla testom minulý víkend počas veľkého snowboardového podujatia organizovaného práve v stredisku Šachtičky," povedal Martin Turčan, 2. viceprimátor Banskej Bystrice.

Kyvadlová doprava bude počas víkendu od 9.30 h premávať v pravidelných polhodinových intervaloch z veľkého parkoviska na Pieninskej ulici na sídlisku Sásová.