Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Dobšinského rozprávkový Gemer uchováva tradície ľudovej rozprávky

Pavol Dobšinský - Slovenské rozprávky Foto: Ikar

Témou aktuálneho ročníka sú ľudové inšpirácie v mravnom odkaze Dobšinského rozprávok.


Rimavská Sobota 16. októbra (TASR) – Pre všetky vekové skupiny budú určené podujatia v rámci 21. ročníka Dobšinského rozprávkového Gemera, ktorý sa v dňoch 21. až 23. októbra bude konať v Dome kultúry v Rimavskej Sobote. Ako informovala Milana Jutková, poverená riadením Mestského kultúrneho strediska (MsKS), témou aktuálneho ročníka sú ľudové inšpirácie v mravnom odkaze Dobšinského rozprávok.

„V prvý deň podujatia uvedie banskobystrické divadlo Hotel Mária pre najmenšieho diváka predstavenie Gulliverov denník, ktoré s nadhľadom a humorom poukazuje na šikanovanie, klamstvo, netoleranciu a rôzne zlozvyky. Táto rozprávka okrem zážitku a zábavy vedie deti k slušnosti a úcte,“ priblížila Jutková. Rovnakej vekovej kategórii je venovaná aj kreatívna výtvarná dielňa Rozprávka večne inšpirujúca. „Dve lektorky v rámci nej využijú prírodné materiály na tvorbu rozprávkových postavičiek,“ dodala.

Pre vychovávateľov a učiteľov základných a materských škôl si organizátori pripravili tvorivú dielňu Rozprávka ako hra a symbol sveta, v ktorom sa dozvedia, ako rozprávku využiť vo výchovnom a vyučovacom procese. Pre žiakov je ďalej určený výchovný koncert „Folklór na Gemeri“ v podaní miestneho folklórneho súboru Rimavan. „Deti sa vďaka nemu zoznámia s regionálnym folklórom prostredníctvom ukážok tancov, spevu a hry na hudobných nástrojoch. Pozrieť si môžu aj výstavu krojov,“ uviedla Jutková.

Počas podujatia bude tiež vyhodnotená regionálna autorská literárna súťaž v písaní rozprávok vo forme veršov a prózy, ktorá je určená pre žiakov základných a stredných škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca, Poltár a Lučenec.

„Program vyvrcholí v piatok 23. októbra prednáškou na tému ľudové inšpirácie v mravnom odkaze Dobšinského rozprávok, ktorá je adresovaná stredoškolskej mládeži. Lektorom bude dramaturg Ľubomír Šárik,“ zakončila Jutková.