Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Biskupi vyjadrili vďačnosť účastníkom Národného pochodu za život

Na archívnej snímke účastníci 3. ročníka Národného pochodu za život. Bratislava, 22. septembra 2019. Foto: TASR Michal Svítok

Podujatie zhodnotili na 94. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré sa uskutočnilo 14. a 15. októbra na Donovaloch.

Donovaly 15. októbra (TASR) – Slovenskí biskupi vyjadrili vďačnosť všetkým účastníkom, ktorí sa zúčastnili na septembrovom Národnom pochode za život v Bratislave a podporili tak ochranu života od počatia po prirodzenú smrť. Podujatie zhodnotili na 94. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré sa uskutočnilo 14. a 15. októbra na Donovaloch. Informovala o tom v utorok KBS.

Biskupi zároveň ocenili obetavosť organizátorov a dobrovoľníkov, vďaka ktorým mal pochod úspešný priebeh. Podľa nich pri tomto type podujatí je potrebné ešte dôraznejšie deklarovať zákaz prezentácie politických symbolov.

Na dvojdňovom zasadnutí okrem iného nitriansky biskup Viliam Judák informoval o pripravovanom spôsobe formácie kandidátov na trvalý diakonát a banskobystrický biskup Marián Chovanec zasa o pokračujúcej podpore, ktorú KBS poskytuje z dobrovoľných zbierok z diecéz pre cirkev na Ukrajine. Podobne ako vlani, latinskej a gréckokatolíckej cirkvi na Ukrajine biskupi pomôžu sumami vo výške asi 15.000 eur.

Plénum tiež prebralo aktuálnu situáciu v TV LUX a Rádiu Lumen, ktorú priblížil predseda Rady KBS pre spoločenské komunikačné prostriedky Stanislav Zvolenský a súčasný stav Katolíckej univerzity v Ružomberku zasa rektor Jaroslav Demko.

"V roku 2019/2020 na univerzite študuje 3657 študentov, čo znamená nárast približne o sto študentov oproti predchádzajúcemu roku. Univerzite sa pre jednotlivé fakulty podarilo získať viacero nových akreditácií, napríklad v odboroch špeciálnej pedagogiky a histórie. Od októbra tohto roku napreduje i vzdelávanie v štyroch programoch, v rámci tzv. Univerzity tretieho veku, ktorú dnes navštevuje 166 seniorov," uvádza správa zo zasadnutia.

Plénum KBS schválilo žiadosti o podporu pre mediálne projekty zo zbierky na masmédiá, ktorá sa pravidelne koná na 7. veľkonočnú nedeľu. Biskupi na základe poradia projektov, určeného Radou KBS pre spoločenské komunikačné prostriedky, rozhodli o proporčnom rozdelení takmer 40.000 eur.