Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Deti budú variť Valibukove silobušky, rodičia môžu iba pomáhať

Archívne foto Foto: TASR/Veronika Klusková

Areál Habakuky na Donovaloch je v sobotu otvorený od 09.00 do 19.00 h.

Donovaly 5. júla (TASR) – Dobšinského rozprávkový svet Habakuky na Donovaloch štartuje v sobotu (5.7.) letnú sezónu. Hneď prvou akciou pre malých i veľkých návštevníkov bude 3. ročník detských majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré v rozprávkovej dedinke volajú Valibukove silobušky.

Ako informovala produkčná Kristína Belicová, "silobušky" sa budú variť priamo v areáli Habakuky. Hlavnými kuchármi budú deti, ktoré sú v autentickom rozprávkovom prostredí doma, rodičia môžu iba vypomôcť.

"Rodič ako pomocný dozor dostane spolu s deťmi možnosť priamo sa zapojiť do súťaže v dvoch kategóriách a hrať o zaujímavé ceny, ktoré víťazom v amfiteátri odovzdajú rozprávkové bytosti. Prvú kategóriu súťažiacich tvorí rodič a dve deti od troch do ôsmich rokov. Druhú kategóriu rodič s dvomi deťmi od deväť do 15 rokov," vraví produkčná Kristína Belicová.

Pre súťažiacich i ostatných návštevníkov je pripravený celodenný program, ktorý okrem zápolenia rodín vo varení a jedení halušiek, vyplnia divadelné predstavenia, pri ktorých sa autori nechali inšpirovať Dobšinského rozprávkami. Nebudú chýbať ukážky remeselných činností a zábavné súťaže pre deti i dospelých, ako napríklad súťaž v hode oštiepka do oštiepka. V domčeku "Negrambľoš" čakajú zasa na deti tvorivé dielne a v oddychovej zóne preliezačky, hojdačky a tiež zvieratá v miestnej minizoo. Na záver sa môžu všetci zabaviť pri tradičnej "habakukovačke", čo má byť zábava, ako sa patrí.

Areál Habakuky na Donovaloch je v sobotu otvorený od 09.00 do 19.00 h.