Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Dopravné ihrisko v Hnúšti slúži aj deťom z detského domova

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Realizácia hlavnej časti projektu prebiehala od 9. apríla do 17. júna 2014.

Hnúšťa 9. marca (TASR) – Vďaka projektu Zodpovedne na kolesách si mohli dopravné predpisy a základy premávky osvojiť aj deti z rimavskosobotského detského domova (DD), ktoré žijú v samostatných výchovných skupinách v Rimavskej Sobote, Poltári a Hrachove. Projekt vypracovali psychologičky DD Radoslava Pastvová a Marianna Molnár a finančne ho vo výške približne 2500 eur podporila Nadácia Volkswagen. V rámci realizácie projektu zabezpečovala teoretickú výučbu aj praktický nácvik Mestská polícia v Hnúšti (MsP).

Teoretickú časť deti absolvovali priamo v prostredí detského domova, na praktickú prišli na dopravné ihrisko do Hnúšte, ktoré je jediným v celom rimavskosobotskom okrese. „V domove vybrali 11 starších detí vo veku 12 až 16 rokov. Tie napísali test z teórie a v rámci praktickej časti absolvovali jazdy zručnosti. Na záver získali certifikát,“ priblížil obsah ich vzdelávania náčelník MsP Milan Migaľa.

Realizácia hlavnej časti projektu prebiehala od 9. apríla do 17. júna 2014. Hlavným cieľom však nebolo oboznámiť s dopravnými predpismi len spomínaných 11 detí, ale umožniť im, aby nadobudnuté vedomosti a zručnosti mohli odovzdať ďalším deťom v domove. „Počas dvoch mesiacov som deti vyškolil a cez letné prázdniny už samy pokračovali ako inštruktori a učili mladšie deti z detského domova,“ vysvetlil náčelník.

Podľa Pastvovej bola nezanedbateľným prínosom projektu aj možnosť zakúpenia bicyklov a kolieskových korčúľ. Vďaka nim majú deti z DD bohatší voľnočasový program, môžu viac času tráviť so svojimi rovesníkmi a lepšie sa tak integrovať do spoločnosti. „Deti sa teraz napríklad môžu bicyklovať s kamarátmi zo školy a ich život sme tak mohli viac priblížiť životu v bežnej rodine,“ objasnila Pastvová.