Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Durenie na Ďura otvorí vo Veľkých Teriakoviach pastiersku sezónu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tohtoročné Durenie na Ďura je len druhým ročníkom, organizátori ho však plánujú usporadúvať každoročne.


Veľké Teriakovce 22. apríla (TASR) – Pastiersku sezónu symbolicky otvoria vo Veľkých Teriakovciach v Rimavskosobotskom okrese v sobotu 25. apríla o 11.00 h podujatím Durenie na Ďura. TASR o pripravovanej akcii informovala Aneta Keľová zo Salaša pod Maginhradom, kde sa akcia bude konať.

„Sú to vlastne ovčiarske slávnosti, teda jarné vyháňanie ovečiek na pašu. Návštevníci na nich uvidia aj praktické ukážky prác na salaši, ako napríklad zaháňanie či strihanie oviec,“
povedala Keľová. Ako ďalej uviedla, na podujatí nebudú chýbať remeselníci, predajné stánky a pre návštevníkov organizátori prichystajú baranie špeciality a opekanie jahňaťa na grile. „Všetky atrakcie budú sústredené okolo budovy Humno, ktorá sa nachádza priamo v areáli Salaša pod Maginhradom,“ spresnila.

Súčasťou akcie je aj kultúrny program, v rámci ktorého vystúpi ľudová hudba Kučeravý javor z Pohronskej Polhory s ukážkou hry na gajdách a fujare.

Tohtoročné Durenie na Ďura je len druhým ročníkom, organizátori ho však plánujú usporadúvať každoročne. „Keďže sa venujeme poľnohospodárstvu a chovu oviec, chceli by sme z Durenia na Ďura vytvoriť peknú tradíciu,“ zakončila Keľová.