Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Fasádu kláštora v Hronskom Beňadiku vyčistili šetrnou technikou

Nielen cirkevný, ale aj svetský význam v podobe významného opevnenia bol počas niekoľkých storočí pripisovaný kláštornému areálu v obci Hronský Beňadik v okrese Žarnovica. Foto: TASR

Postaral sa o to špeciálny tím Kärcher Slovakia, ktorý práce vykonával pod dozorom reštaurátorov.

Hronský Beňadik 10. augusta (TASR) – Fasáda najstaršieho kláštora na Slovensku v Hronskom Beňadiku je čistejšia. Postaral sa o to špeciálny tím Kärcher Slovakia, ktorý práce vykonával pod dozorom reštaurátorov.

Na vzácnej pamiatke vyčistil celú severnú stenu a pripravil tak pôdu reštaurátorom, ktorí v rekonštrukcii pokračujú. Špeciálne stroje zabezpečili efektívne a šetrné vyčistenie stáročných nánosov nečistôt na zdobenej vápencovej omietke. Pamiatku čistili iba horúcou vodou pod vysokým tlakom, čo je šetrné nielen k stavbe, ale aj k okolitej prírode.

"Čo sa týka ručnej práce, je to samozrejme s týmito strojmi neporovnateľné. Stroje značne uľahčujú prácu a urýchľujú rekonštrukciu," uviedol odborný pracovník Juraj Mikulášik.

Spoločnosť Kärcher sa podieľa na sponzorskom čistení kultúrnych a iných pamiatok po celom svete, ktorých bolo doteraz viac ako 90. Najznámejšími sú socha Krista v Riu, pohorie Mount Rushmore v USA, London Eye v Londýne a v Českej republike Národné divadlo.