Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Prednášky historika A. Agócsa predstavia prelamovaný palócky nábytok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento druh nábytku bol v minulosti rozšírený v severnom Novohrade a v juhozápadnej časti Gemera.

Fiľakovo 3. októbra (TASR) – Prelamovaný palócky nábytok, ktorý je málo známym regionálnym špecifikom Maďarov žijúcich na Slovensku, predstavia dve prednášky historika a primátora Fiľakova v okrese Lučenec Attilu Agócsa. Podľa slov riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo Viktórie Tittonovej prednášky nadväzujú na rovnomennú výstavu v ich inštitúcii.

„Prvá prednáška, ktorá sa uskutoční 3. októbra o 10.00 h v Mestskej knižnici, je určená pre deti a mládež. Druhú prednášku o etnografických zaujímavostiach regiónu, ktorá je naplánovaná na 4. októbra o 17.00 h v tých istých priestoroch, si môže vypočuť i široká verejnosť,“ konkretizovala riaditeľka s tým, že táto prednáška bude v maďarskom jazyku.

Prelamovaný nábytok bol v minulosti rozšírený v severnom Novohrade a v juhozápadnej časti Gemera. „Kým v iných regiónoch maďarského jazykového územia zdobili prelamovanou drevorezbou priamo povrch nábytku, u Palócov sa prelamovaný motív dostával na samostatné dosky dodatočne vkladané do nábytku,“ priblížila Tittonová.