Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

FOTO: Folklór má v Očovej silné korene, ľudí neodradili ani horúčavy

Na snímke členky folklórnej skupiny z Hrochote sa pred slnkom skrývali v tieni stromov. Očová, 8. augusta 2015 Foto: TASR

XII. Očovská folklórna hruda vyvrcholí v nedeľu záverečným galaprogramom o 14.30 hod.


Očová 8. augusta (TASR) - Asi tisícka ľudí sa aj napriek úmornej horúčave vybrala popoludní na všešportový štadión v Očovej, aby si pozrela dnešný prvý program XII. Očovskej folklórnej hrudy. Venovaný bol súborom zo susedných dedín - Zvolenskej Slatiny a Hrochote.

Folklórna skupina Slatina pod vedením Zuzany Šovčíkovej zbiera v posledných rokoch jedno ocenenie za druhým. V Očovej predstavili pásmo s názvom Na salaši o nosení soli na salaš.

V čase ich vystúpenia sa už za pódiom pripravoval ďalší hosť prehliadky - Folklórna skupina Hrochoťan. V slávnostných krojoch išli predstaviť to, ako to niekedy v ich dedine vyzeralo na svadbe, a to najmä okolo polnoci i neskôr. Ako nám pred vystúpením povedali členky súboru, v takejto horúčave ešte asi ani nevystupovali. Pritom mladí i starí majú v choreografii nielen spevácke, ale aj tanečné čísla. Na záver, ako sa na hostiteľov patrí, vystúpili aj domáci Očovania. To aby sa utužili dobré susedské vzťahy.

Aktuálny ročník Očovskej folklórnej hrudy je venovaný najmä miestnym jubilantom, ktorí sa po celý život venovali rozvoju folklóru a výchove mladých talentov. Už v piatok (7.8.) organizátori slávností pripomenuli návštevníkom tvorbu nestora očovského folklóru Jána Priechodského. Osemdesiatročný jubilant bol zberateľom folklórneho materiálu v obci a tvorcom viacerých scénických programov. Ako povedal TASR, zrejme mal dar od Boha, ktorý ho priviedol na túto cestu. "Už keď som počul nejakú pieseň, mal som predstavu, ako by som ju preniesol na pódium. Deti a mládež som učil spevu a tancu len tak, ako som to mal poukladané v hlave, bez akéhokoľvek "papierového" podkladu," priblížil.

Okrem Priechodského uvidia návštevníci dnes aj program venovaný Antonovi Budinskému - cimbalistovi, pod ktorého vedením vznikla v obci silná generácia mladých muzikantov a v nedeľu (9.8.) program venovaný Viere Šimkovičovej, ktorá pracuje v obci s detským folklórnym súborom.

Očová je vôbec plná umelcov, ktorí po celé desaťročia formovali nielen tvár podpolianskeho folklóru, ale stali sa známymi ako muzikanti, speváci či tanečníci vo viacerých folklórnych súboroch po celom Slovensku. "To bol aj jeden z dôvodov, prečo v roku 2004 Hruda vznikla. Upozorniť na to, že Očová dala Slovensku mnohých majstrov tradičného umenia," pripomenul starosta obce Ján Senko.

XII. Očovská folklórna hruda vyvrcholí v nedeľu záverečným galaprogramom o 14.30 hod. Predstavia sa na ňom FS Urpín z B. Bystrice, Háj z R. Soboty, DFS Slniečko z Detvy, Folklórna skupina Detvani, Detský folklórny súbor Poľana, ZUŠ Očová a FS Očovan.

Súčasťou festivalu je aj rada sprievodných podujatí. Návštevníci uvidia výstavu valašiek a fokošov, podpolianskych krojov, ale môžu sa tiež zúčastniť "Rozhovorov pri fujare" v priestoroch Remeselného dvora, a tiež sa môžu zúčastniť školy hry na fujare. Podľa učiteľa Dušana Holíka na fujaru sa môže naučiť hrať hocikto veľmi ľahko. "Tí najtalentovanejší sa dokážu na trojdňovom kurze naučiť aj desať pesničiek," povedal TASR.

XII. Očovská folklórna hruda je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, Banskobystrického samosprávneho kraja a koná sa pod záštitou predsedu NR SR Petra Pellegriniho.