Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Fujarovom festivale vo Zvolene spolu hralo 70 fujaristov

Na snímke členovia zoskupenia Duša fujary, ktorí sa predstavili na 2. ročníku Fujarového festivalu na Zvolenskom zámku Foto: TASR/Jozef Poliak

Na festivale sa uskutočnilo viacero prekvapujúcich a netradičných hudobných spojení.

Zvolen 25. mája (TASR) - Viac ako 70 fujaristov z deviatich krajín sveta sa počas tohto víkendu zišlo na Zvolenskom zámku na druhom ročníku Fujarového festivalu. Združenie Duša fujary ho organizuje ako stretnutie tých, ktorých očaril zvuk fujary, a ktorí sa chcú o tomto nástroji, zapísanom na zozname UNESCO, dozvedieť čosi viac.

"Od roku 2005, keď bola fujara zapísaná na zoznam UNESCO, registrujeme zvýšený záujem ľudí o tento nástroj," povedal TASR šéf združenia Dušan Holík. O fujaru sa nezaujímajú len Slováci, ale stále viac je nadšencov aj z iných krajín Európy. "Napríklad na tento ročník prišli dvaja hudobníci zo Spojených štátov, ktorých fujara zaujala a na vlastné náklady sa vybrali do krajiny jej vzniku," dodal.

Sám Holík sa snaží fujaru spopularizovať. Už od roku 2005 organizuje kurzy hry na tento nástroj, vydáva knihy o fujare a nedávno aj notový záznam s DVD ako inštruktáž o tom ako hrať.

Na festivale sa uskutočnilo viacero prekvapujúcich a netradičných hudobných spojení. "Mali sme tu napríklad muzikanta, ktorý hrá na fujare len vážnu hudbu," priblížil Holík. Podľa neho jedným z vrcholov festivalu bolo vystúpenie 20-členného zboru Duša fujary, ktorý tvoria muzikanti z celého Slovenska, vrátane niekoľkých žien.

Súčasťou festivalu bol aj Podpoliansky jarmok.