Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Galéria Jozefa Kollára ponúkne výber z tvorby ilustrátorov

Banská Štiavnica Foto: TASR/Dušan Hein

Vystavujúci ilustrátori sa podľa prostredníctvom kníh dokázali dostať blízko k divákom aj v období, v ktorom bola slobodná tvorba luxusom.

Banská Štiavnica 3. októbra (TASR) - Banskoštiavnická Galéria Jozefa Kollára pripravuje na piatok (6.10.) výstavu "Toto! Je kabinet ilustrácie III.", v rámci ktorej predstaví výber toho najzaujímavejšieho, čo sa podarilo vytvoriť slovenským ilustrátorom v 70. a 80. rokoch 20. storočia.

"V jesennom výbere – Kabinet ilustrácie III. predstavíme originálne diela výnimočných autorov, ako je Dušan Kállay, Martin Kellenberger, Kamila Štanclová, Alojz Klimo, Peter Kľúčik, Jana Kiseľová–Siteková, Robert Brun, Naďa Rappensbergerová Jankovičová a Juraj Deák," informovala vedúca galérie Iveta Chovanová.

Vystavujúci ilustrátori sa podľa jej slov prostredníctvom kníh dokázali dostať blízko k divákom aj v období, v ktorom bola slobodná tvorba luxusom. "Knižné príbehy boli pre ilustrátorov ostrovmi slobody. Mnohí z vystavovaných umelcov sú nositeľmi nielen domácich ocenení, ale aj medzinárodných cien za ilustrátorskú tvorbu," podotkla Chovanová.

Výstavu pripravila bratislavská "TOTO! je galéria" v spolupráci so Slovenským banským múzeom. Potrvá do 13. decembra a z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.