Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Na opatovský cintorín nezabúda združenie Hornoopatovčanov ani mesto

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Uctiť a pripomenúť si svojich blízkych sem prichádza čoraz viac ľudí.

Žiar nad Hronom 30. októbra (TASR) - Horiace sviečky osvetľujú v týchto dňoch viac ako po iné dni cintorín v Horných Opatovciach pri Žiari nad Hronom. Uctiť a pripomenúť si svojich blízkych sem prichádza čoraz viac ľudí.

Na opatovský cintorín nezabúda ani občianske združenie Horné Opatovce, ktoré každoročne organizuje stretnutie rodákov z tejto zaniknutej obce. "Aj tento týždeň sme tam mali spoločnú brigádu," priblížil jeho predseda Štefan Skladan. Podľa jeho ďalších slov cintorín stále navštevujú ľudia aj jednotlivo, aby si svojich blízkych uctili zapálením sviečky či položením vencov.

O opatovský cintorín sa stará aj samotné mesto, jeho hovorca Martin Baláž v tejto súvislosti uviedol, že aj tu vykonáva správca cintorínov pravidelnú údržbu. "Robila sa aj teraz pred Sviatkom všetkých svätých. V tomto roku na jeseň sa opravili bránky a múr, ktorý bol poškodený," dodal Baláž.

Opatovský cintorín je spolu s Kostolom sv. Vavrinca poslednou spomienkou na bývalú obce Horné Opatovce. Tá bola zrušená v roku 1969 pre ekologickú haváriu spôsobenú výstavbou a činnosťou žiarskeho závodu ZSNP.