Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Furmani súťažia o najsilnejší konský záprah

V sobotu 25. januára 2014 sa v Hriňovej v detvianskom okrese uskutočnil 11. ročník Zimnej furmanskej súťaže ťažných koní. Na lúkach pri futbalovom ihrisku na Murinke súťažilo v troch disciplínach štrnásť furmanských dvojíc z celého Slovenska. Foto: TASR/Dušan Hein

Do Hriňovej prišlo 14 súťažiacich, pričom majú zastúpenie tak zo stredu, ako aj z východu a juhu Slovenska.

Hriňová 25. januára (TASR) - Predovšetkým sila ťažných koní rozhoduje dnes o víťazovi 11. ročníka furmanskej súťaže v Hriňovej. Ako pre TASR povedal spoluorganizátor súťaže Ondrej Lalík, do mesta prišlo 14 súťažiacich, pričom majú zastúpenie tak zo stredu, ako aj z východu a juhu Slovenska.

Hriňovská súťaž furmanov a ťažných koní je na Slovensku jedinečná tým, že organizátori kladú dôraz predovšetkým na silu ťažných koní. V minulosti preteky organizovali pod záštitou Asociácie furmanov Slovenska (AFUS). "Predsa, sme rázovitý región a podmienky AFUSu naši furmani jednoducho nechceli akceptovať. Máme jednu disciplínu, kde v slalome furmani predvedú aj svoju zručnosť, ale u nás je to predovšetkým o sile ťažných koní. Na 70 metrov dlhej trati sme dnes pre nich pripravili až 5 kubíkov dreva, ktoré ťahajú najskôr v pároch. Neskôr pokračujeme v silovej súťaži s jedným koníkom. Pravidlo, že sa nesmie na zviera používať násilie samozrejme platí aj u nás," povedal Lalík.

Zimná súťaž v Hriňovej je dnes bez snehu. Súťažiacim však praje aspoň primrznutá súťažná trať, po ktorej sa ťažké kláty ľahšie kĺžu. Furmanské preteky sú sprevádzané tradične početnou diváckou kulisou.

.