Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Hrnčiarska Ves sú Rómovia minoritou, v škole však dominujú

Už takmer výlučne rómske deti udržujú chod základnej a materskej školy v obci Hrnčiarska Ves v okrese Poltár. Kým ešte v 90. rokoch uplynulého storočia boli tieto deti v škole v menšine, dnes tvoria až 98 % zo 62 žiakov. Do obnovy školy v Hrnčiarskej Vsi investovali v uplynulých rokoch asi 40-tisíc eur. Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

Rómovia pritom aktuálne tvoria v obci asi 30 % z celkového počtu 987 obyvateľov a ich počet stále stúpa.

Hrnčiarska Ves 9. marca (TASR) - Už takmer výlučne rómske deti udržujú chod základnej a materskej školy v obci Hrnčiarska Ves v okrese Poltár. Kým ešte v 90. rokoch uplynulého storočia boli tieto deti v škole v menšine, dnes tvoria až 98 % zo 62 žiakov.

"Všetko sa otočilo na prelome tisícročí, keď si tunajší rodičia z majority prestávali dávať deti do našej školy a začali ich voziť radšej do škôl okolitých okresných miest," povedala TASR riaditeľka Jana Cibulková. Rómovia pritom aktuálne tvoria v obci asi 30 % z celkového počtu 987 obyvateľov a ich počet stále stúpa.

Aktuálne zloženie osadenstva školy tak paradoxne pomohlo získať aj investície, ktoré v uplynulých štyroch rokoch zlepšili vzhľad, interiér i vybavenie školy. Išlo zhruba o 40.000 eur.

Riaditeľku však mrzí, že nezískali peniaze na riešenie havarijného stavu susednej budovy základnej školy, o ktoré žiadajú príslušný školský úrad už od roku 2009. "Zanedlho nám totiž nebude súčasná kapacita postačovať," pripomenula. Sama počíta, že do dvoch, troch rokov sa môže počet žiakov najmä v materskej škole zvýšiť zo súčasných 21 na dvojnásobok.